Oldalletöltések száma: 10637459
2020. február 26. szerda 05:07,
Edina napja van.

Sok gyereket zaklatnak a neten, de kevesen szólnak erről szüleiknek

zaklatas gyerek net readme lkSokat foglalkozunk mi is az internetes biztonsággal, vagy éppen azzal, hogy milyen sokan nem veszik komolyan, nem érzékelik ennek veszélyét, pedig nem csak adatokat veszíthetünk, vagy éppen a vagyonunkban eshet kár, de magunkat, családunkat is zaklatásoknak tehetjük ki.

   Az internetes támadások száma évről évre növekvő tendenciát mutat, és ez alól Magyarország sem kivétel. Egy nemzetközi kutatás szerint hazánkban csak a böngészőkből induló támadások aránya tavaly közel 25 százalék volt, ami az idén további 3 százalékkal nőtt – írta a Biztonságportál.hu.

   Az eredmények ismeretében Magyarország az európai országok veszélyeztetettségi listájának 9. helyén áll. A listavezető Málta (42%), majd Görögország és Románia (41-41%) következik a sorban.
   A romló kiberbiztonsági helyzet ellenére nem igazán mutatkozik javulás a védelmi intézkedéseket illetően. A Sicontact Kft. 2019-es reprezentatív kutatása szerint hazánkban a 18-59 éves lakosság csupán 10 százaléka lenne hajlandó fizetni egy vírusirtó programért, míg a biztos elutasítók aránya ennek közel a háromszorosa. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a vírustámadást már elszenvedők jóval nyitottabbak a fizetős szoftverek használata iránt.
   Ugyanakkor a kiberbűnözők kreativitása határtalan, rendszeresen újabb támadási formákkal rukkolnak elő. A leggyakoribb támadástípus a zsarolóvírusok használata mellett az adathalászat és az adatlopás. Ilyen esetekben az adattolvajok olyan adatokat lopnak el tőlünk, mint például a felhasználónevek, a jelszavak vagy a banki adatok.
   A hazai kutatás szerint a hagyományos kibertámadások mellett egyre nagyobb arányban van jelen a gyermekek ellen irányuló cyberbullying, vagyis az online zaklatás. Hazánkban manapság minden harmadik kiskorút ért már internetes bántalmazás a kirekesztéstől a személyes információkkal való visszaélésig. Ilyen helyzetekben a gyerekek csupán 10 százaléka kér segítséget, és a szülők kevesebb, mint fele szerez tudomást arról, ha a gyermekét bántalmazták.
   Wi-Fi jelenti az otthoni veszélyforrást. Ha egy illetéktelen személy feltör egy otthoni hálózatot, máris hozzáférést szerez bizalmas digitális értékekhez. Ezért a vezeték nélküli hálózatok biztonságára különös figyelmet kell szentelni, és csak megbízható személyek számára szabad ahhoz hozzáférést adni.
   A Sicontact Kft. szakértői szerint ahhoz, hogy a virtuális veszélyek ellen naprakészen tudjunk védekezni, és lépést tarthassunk a folyamatosan fejlődő internetes támadásokkal, a legjobb, amit tehetünk, hogy beszerzünk egy olyan biztonsági szoftvert, ami komplex védelmet biztosít a legtöbb virtuális támadás ellen. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy még a legfejlettebb technológiák sem képesek helyettesíteni a megfontolt, biztonságtudatos internet- és számítógéphasználatot – figyelmeztetett a Biztonságiportál.hu.