Oldalletöltések száma: 10678278
2020. július 14. kedd 17:39,
Örs és Stella napja van.

Ha nem elég a nevelés, víz és szappan, segíthet egy alkalmazás

kezmoso app A minap derült ki, hogy egy Budapest-közeli kisváros nappali kórházában szürke hályoggal műtött betegek többsége súlyos fertőzést kapott és ennek a hírek szerint a nem megfelelő higiénia, pontosabban a kézmosás hiánya volt az oka. Sok bajnak, fertőzésnek lehetne elejét venni a rendszeres és helyes kézmosással.

   A kézhigiénia szabályok betartásával akár felére csökkenthető az óvodai és iskolai hiányzások száma, míg az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 70 százalékkal is mérsékelhetők. A virtuális technológia ma már ezen a területen is tud segíteni. Minderről a Computerworld.hu számolt be.

   A kézhigiénia kulcsfontosságú a megbetegedésekért felelőssé tehető fertőzések elleni küzdelemben, amelyek legkönnyebben alapos kézmosás útján előzhetők meg. Egy öt ország egészségügyi dolgozói körében végzett felmérés szerint a szakemberek 4/5-e szeretne javítani a kézhigiénia szabályainak betartásán.
   A stockholmi székhelyű Essity vezető globális higiéniai és egészségügyi vállalatként öt különböző országban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Németországban és Lengyelországban több mint 1000 egészségügyi szakember megkérdezésével végzett felmérése feltárta, hogy az egészségügyben dolgozók 60 százaléka szeretné, ha a kézhigiénia nagyobb figyelmet kapna munkahelyükön és 40 százalékuk jobb kézhigiénés képzés iránti igényét is kifejezte.
   A vállalat erre az igényre válaszul fejlesztette ki az Essity, Tork VR CleanHands nevű alkalmazást, kifejezetten a kézhigiénés képzés népszerűsítésére. Az egyedülálló innováció vezető kézhigiénés szakemberek bevonásával készült, együttműködve kórházakkal, illetve a Genfi egyetem kutatócsoportjával.
   A mobilapplikáció nem csupán az egészségügyi szakembereknek nyújt segítséget, de bárki ingyenesen letöltheti azt és egy virtuális valóság szemüveg segítségével, akár egy nővér vagy orvos szerepébe bújva, különböző, az egészségügyben előforduló életszerű helyzeteken keresztül tanulhatja meg a helyes kézhigiéniát. A virtuális valóság nemcsak szórakoztatóvá teszi a tréninget, hanem kutatások szerint sokkal hatékonyabbá is a tanulást. Az olvasott információknak ugyanis csak 10%-ára, a hallottak 20%-ára, az aktív szimuláció közben elsajátítottnak akár 90 százalékára is vissza tudunk emlékezni – olvasható a Computerworld.hu szakportálon.