Oldalletöltések száma: 10663645
2020. június 6. szombat 20:11,
Norbert és Cintia napja van.

Mesterséges intelligencia segítségével véd majd bennünket az okos napellenző

napelemzo virtulais slashgear comMinden autós ismeri, vélhetően kellőképpen utálja is azt az állapotot, amikor a járművével szemben sütő Nap oly módon vakítja el, hogy szinte semmit sem lát az útból, a forgalomból. Ilyenkor jól jön a napellenző, amely viszont igen nagy felületet takar ki a látótérből. Egy új találmány mind a két problémát megoldhatja.

   A német Bosch cég egy okos új autóvédő napellenzőt alkotott, amely tulajdonképpen egy LCD-panel és mesterséges intelligencia működteti, hogy a vezető látásából csak a napsugarakat zárja ki – írta a Futurism.com.

   A Egyesült Államok Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatala (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) szerint évente több ezer autóbaleset okozója, vagy elszenvedője hivatkozik arra, hogy a napfény vakította el. Ez, meg bizonyára saját tapasztalataik ösztönözték a német vállalat mérnökeit arra, hogy kifejlesszenek egy okos napellenzőt.
   A Bosch Virtual Visor nevű rendszere egy, a vezetőülés felé irányított arcfelismerő kamerának köszönhetően folyamatosan figyelemmel kíséri a sofőr fejének a mozgását. A rendszer az arcon elemzi az árnyékok átvonulását, és ez alapján dönti el, hogy az alapvetően átlátszó LCD-panelen saját virtuális méhsejtmintázatának mekkora részét sötétíti el a nagy fény miatt.
   A napellenző áramigénye kicsi, és elméletileg a kocsikban már eleve meglevő hardverrel is működtetni lehet, vagyis nem feltétlenül ütközik majd áthidalhatatlan nehézségekbe a telepítése – írta a Futurism.com.