Oldalletöltések száma: 10663652
2020. június 6. szombat 20:37,
Norbert és Cintia napja van.

Majdnem felére csökkenthető vele egy háztartás vízfogyasztása, csak nagyon drága

hydraloop newatlas comHa Magyarországot ez még nem is érinti, világszerte mind nagyobb gondot jelent az édesvíz, vagyis az ivóvíz mennyiségének csökkenése, amelyet a vészesen növekvő emberiség létszáma, a mezőgazdaság, állattenyésztés és az ipar hatalmas vízigénye idéz elő. És akkor még szót sem ejtettünk a szennyvízről.

   Érdekes és jövőbemutató termékkel állt elő a holland Hydraloop startup, a vállalat egy modern elveken működő, otthoni szennyvíztisztító berendezést készített. A szerkezet célja a vízfogyasztás drámai visszaszorítása – írta az Origo.hu.

   A Hydraloop egy olyan modern berendezés, amely a víz tisztítását többek közt ülepítéses, flotációs (vegyszeres szétválasztás), oldott levegős flotációs, frakcionálásos (anyagok különválasztása), UV-sugárzásos módszerekkel végzi. A gyártója szerint úgy tervezték, hogy szinte nulla karbantartást igényeljen, legfeljebb csak évi egy szervizelést javasol a vevőknek. A telepítése után a konyhai mosogató és a vécé kimenetét leszámítva minden szennyvíz ide folyik majd be. A beüzemelése után szinte semmi dolog sincs vele, nincsenek benne cserélendő filterek és membránok, vagy épp utántöltendő vegyszerek.
   A gyártó szerint a Hydralooppal legalább 45 százalékkal csökkenthető a háztartás által a hálózatról felvett víz mennyisége, így az installációja után könnyen elképzelhető, hogy a felére csökken a vízszámla. A megtisztított és megspórolt víz mennyiségével kapcsolatos statisztikákat egy mobilappon keresztül követhetik a tisztítóberendezés tulajdonosai.
   A Hydraloop weblapja szerint a termék már rendelhető Európában és Afrikában, bár az árát euróban a lapnak nem sikerült kiderítenie. Azt viszont igen, hogy az Egyesült Államokban az év második felében kezdődik majd meg a forgalmazása, ott adók nélkül 4000 dollárba, azaz mintegy nettó 1,2 millió forintba kerül majd – írta az Origo.hu.
   Vélhetően akik víztakarékosság okán vennének ilyen készüléket, a várható magas ár miatt ezt még megfontolják majd, de ha olcsóbbá válik, komoly segítséget jelenthet a vízfogyasztás és szennyvíztermelés mennyiségének csökkentésében.