Oldalletöltések száma: 10672187
2020. július 6. hétfő 03:48,
Csaba napja van.

Legyünk résen, újra itt a wangiri

telefon nagyito nlc huA járványos időszakban is vannak, akik normál üzemmódban ügyködnek, például a telefonos csalók, akiket úgy tűnik, nem zavar a világméretű baj. Fontos, hogy a bezártságunk okozta beszélgetni vágyásunk közben se hívjuk vissza az ismeretlen külföldi számokat.

   Több olvasó is jelezte a 24.hu hírportálnak, hogy ismeretlen számokról kaptak hívást. Ezúttal a +373-mal kezdődő moldovai számok az eszközeik a csalóknak némi pénzkereséshez. A módszer nem új, tavaly decemberben tunéziai, szeptemberben monacói számokról érkeztek az ismeretlen, úgynevezett wangiri (drága visszahívás) hívások.

   A legfontosabb, hogy aki nem ismeri a külföldi hívószámot, akkor ne fogadja a hívást, és semmiképp ne hívja vissza. Az sem árt, ha a hálózati mobilszolgáltatóval kapcsolatba lépünk ilyen esetben és kérjük a konkrét telefonszám blokkolását. Az úgynevezett wangiri-hívások lényege, hogy ha valaki visszahív egy nemzetközi telefonszámot, akkor az adott hívászónának megfelelő percdíjat kell fizetnie a kezdeményezett hívás után. A csalók visszahíváskor bár felveszik a hívást, de kicsengő hangot játszanak be, így akár több percig is tarthat a hívás, miközben a telefonálónak komoly percdíjat kell fizetni.
   Egy korábbi, magyarokat érintő wangiri-hullám idején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt a tájékoztatást adta, hogy belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja. Viszont, ha a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor felmerülhetnek pluszköltségei és később akár érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is – hívta fel a csalásra a figyelmet a 24.hu.