Oldalletöltések száma: 10672216
2020. július 6. hétfő 05:01,
Csaba napja van.

Működőképes életmentő lélegeztető gépek alig tizenötezer forintból

lelegeztetogep buvarmaszkbo twitterMindig örömmel adunk hírt a technológia fejlődéséről, hiszen a legtöbb újdonság megkönnyíti az életünket, bár vannak, amelyek éppen bonyolultabbá teszik, de mindenképpen érdemesek arra, hogy megmutassuk, mire képes az emberi elme. A mostani fejlesztéseket a koronavírus-járvány ösztönözte, ugyanis sajnálatosan sokaknak van szükségük lélegeztető gépre.

   Mindössze 40 eurós költséggel elkészíthető az az állítólag működőképes lélegeztetőgép, amelyet a 3D-nyomtatásra specializálódott krakkói Urbicum nevű cég mérnökei fejlesztettek ki – adta hírül a European Scientist című portál. Az hírről a Qubit.hu írt.

   A VentilAid nevű készülék gyártási eljárását ingyenesen elérhetővé tették, mert olcsó és széles körben elérhető alkatrészekből összeállítható. A lengyel mérnökök szerint az eszköz béta verziója készen áll a kipróbálásra, míg a továbbfejlesztett prototípusa napokon belül elkészül. A krakkói fejlesztők jelenleg orvosok és az orvosi eszközök fejlesztésében jártas mérnök kollégáik segítségét várják.
   Olaszországban elképesztő mértékű pusztítást végez az emberek között a koronavírus. Nagyon sok az igen súlyos állapotban lévő beteg, akiket lélegeztetni kell, de nincs elég készülék. Az olasz Decathlon áruházakban kapható búvármaszkból kreált sürgősségi lélegeztető maszkot a szintén 3D-nyomtatásra szakosodott Isinnova nevű, Bresciában, az olaszországi koronavírus-járvány egyik gócpontjában székelő cég mérnökcsapata fejlesztette.
   A társaság, amely korábban már a nagy értékű lélegeztetőgépek létfontosságú alkatrészeinek újragyártásával is bekerült a hírekbe, egy snorkelezéshez (palack nélküli búvárkodás) használt maszkot tett klinikai életmentésre alkalmassá. Az eszköz neve: Easy Covid 19.
   A BBC kedden számolt be arról, hogy a porszívóiról és hajszárítóiról ismert neves feltaláló, Sir James Dyson vezetésével létrejött egy az Oxfordi Egyetem és a londoni King's College mérnökeit is sorai között tudó csapat. A brit mérnökök is olyan olcsó, de megbízhatóan működő lélegeztetőgépeken dolgoznak, amelynek a gyártásához nincs szükség bonyolult és időigényes ipari fejlesztésekre. Az alábbi Twitter-bejegyzés tanúsága szerint már közel járnak a megoldáshoz. Az újdonságokról a Qubit.hu oldalon lehet olvasni.