Oldalletöltések száma: 10672218
2020. július 6. hétfő 05:07,
Csaba napja van.

Nem egy rohanós fajta a robotlajhár, de mindent észrevesz

lajhar robot rh gatech eduA robotizálás igen látványosan terjed, és most nem a nagy autógyárak, vagy más üzemek összeszerelő, gyártó robotjaira gondolunk, hanem az átlagemberek mindennapjait szolgáló robotokra. Nemrégiben arról számoltunk be, hogy a kínaiak már a kutyát is robottal helyettesítenék bizonyos alkalmakkal, most meg egy robotlajhárról érkezett hír. Az biztos, hogy nem gyors mozgásra készítették.

   Egy lajhár sebességével (lassúságával) mozgó, és majdnem úgy is kinéző robottal állt elő a Georgia Tech, amely válogatott feladatokra tervezi bevetni elektronikus jószágát. Vele figyelnék a kipusztulás közelébe került állat-, és növényfajokat, de a fejlesztés az éghajlat változásait is szemmel követné – írta meg a Hvg.hu.

   A fejlesztést bemutató Engadget szerint a robotlajhár nem nagyobb a rendes lajhároknál, kifeszített kábeleken közlekedik, a működéshez szükséges folyamatos energiát pedig a burkolatára szerelt napelemek biztosítják. Első küldetésének helyszíne az atlantai botanikus kert lesz, ahol durván 30 méteres magasságig emelik, hogy figyelje a növényeket.
   Kitalálói szerint a SlothBot nevű robot lajhár a mezőgazdaságban is jó szolgálatot tehet, ugyanis csak a mozgásában lassú. A benne lévő érzékelőknek köszönhetően több mindent lát, amit a hús-vér megfigyelők csak később vennének észre, amikor megtörtént a baj. A fejlesztők példaként említették a termést dézsmáló rovarokat és a növényt veszélyeztető betegségeket.
   A SlothBotot 3D-nyomtatóval állították elő, üzemideje a becslések szerint években mérhető – olvashatói a Hvg.hu hírportálon.