Oldalletöltések száma: 10672185
2020. július 6. hétfő 03:44,
Csaba napja van.

Veszélyes a kényelem a kulcs nélkül nyitható autóknál

kulcsnelkuli autonyito rendszer vezess huMind többen rendelkeznek olyan autóval, amelyhez már kulcs sem kell. Az ember zsebében ott lapul egy kis eszköz és ahogy megközelíti járművét az érzékelve a kütyü adta jelet, automatikusan kinyitja az ajtajait. De a kényelemnek ára is lehet, mégpedig tetemes.

   A kulcs nélküli rendszereket egyre több gyártó kínálja autóihoz, ezek bár kényelmesek, jelentősen megkönnyítik az autótolvajok dolgát, legalábbis erre jutott a német autóklub tesztje. A modern rendszer veszélyeiről a Pénzcentrum.hu írt.

   A kulcs nélküli rendszerrel szerelt autók, motorok elkötéséhez nincs szükség sem zártörésre, sem a központi számítógép meghekkelésére. Az ADAC szerint csupán egy kis eszköz, egy tartománybővítő kell ahhoz, hogy illetéktelenek is ki tudják nyitni, sőt be is tudják indítani a járműveket akkor is, ha a kocsikulcs a tulajdonosnál van, jó messze a járműtől. A szakértők szerint kb. 100 euróból (35 ezer forint) lehet olyan eszközt építeni, amivel le lehet másolni a kocsikulcsok jeleit. A szükséges alkatrészeket bármelyik elektronikai boltban be lehet szerezni, és egy kis hozzáértéssel össze is lehet rakni.
   Sok esetben – hívták fel rá a németek a figyelmet –, nem is kell folyamatosan sugározni a kulcs jelét, mivel a legtöbb rendszer úgy működik, hogy ha egyszer beindul a motor, és azt nem állítják le, akkor addig fog menni az autó, ameddig van benne üzemanyag. Vagyis az ellopott kocsikat könnyedén tudják nagyobb távolságokra is mozgatni. A német autóklub 360 járművet vizsgált meg a lophatóság szempontjából.
   A tapasztalatok és a tesztek alapján az ADAC azt ajánlja az autóvásárlóknak, hogy bár valóban kényelmes a kulcs nélküli rendszer, mindenképp érdemes meggondolni annak megrendelését. Aki mégis emellett dönt, annak az ADAC azt ajánlja, hogy a gyári kulcs nélküli rendszeren felül is valamilyen védelmet szereltessen az autójába. Emellett, ha lehetséges, akkor éjszakára parkoljon valamilyen zárt helyen, illetve ne tartsa a rádiós kulcsot ajtó és ablak közelében a lakásban összegezte a német autóklub ajánlásait a Pénzcentrum.hu.