Oldalletöltések száma: 10653749
2020. április 5. vasárnap 21:39,
Vince napja van.

Vizsga tortúra

Jövőre már egy rosszul beállított fényszóró, vagy szakadt ablaktörlőlapát is a jármű forgalmijának elveszítésével járhat. 

   A zöldkártyánál is lesz változás. A műhelyek egyelőre tanácstalanok a januárban életbe lépő rendelkezések részletes utasításainak hiánya miatt.
   Már régebben szó volt róla, hogy a műszaki vizsgát és a környezetvédelmi felülvizsgálatot – a zöldkártya – összevonják. Az új rendelet erről csak annyit mond, hogy a jármű környezetszennyezési jellemzőit a műszaki vizsga keretében kell megvizsgálni.
   Ha a jármű tulajdonosa 30 napnál nem régebbi környezetvédelmi adatlapot visz a műszaki vizsgára, akkor a vizsgaállomás azt köteles elfogadni. Az új kocsiknál sem kell elvégezni a környezetvédelmi felülvizsgálatot, ha a gyártó, vagy a vezérképviselet nyilatkozik a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásáról.
   A környezetvédelmi felülvizsgálat során a kipufogógáz szennyezőanyag tartalmának megengedett legnagyobb értéke nem haladhatja meg a gyári értéket. Ha ilyen nincs, akkor a rendelet mellékletébe foglalt értékeket kell betartani. Az 1980 előtt gyártott, négyütemű benzines motorral szerelt kocsiknál a lehető legkisebb kibocsátási szintre kell beszabályozni a motort, és akkor minden külön követelmény nélkül megfelelőnek kell minősíteni azt.
   Az persze már más kérdés, hogy ettől milyenné válik majd az öreg motor teljesítménye.