Oldalletöltések száma: 10678367
2020. július 14. kedd 19:29,
Örs és Stella napja van.

Már öt éven belül nagyon melegünk lehet

klimavaltozas 1 001Azt már mindannyian érezzük, hogy valami nagyon megváltozott az időjárásunkban. Szinte mindenkinek vannak történetei, amelyekkel megindokolja az érzéseit, miközben a tudósok már nem csak érzik, de bizonyítják is, a sokat emlegetett éghajlatváltozás, a légkör felmelegedése nem a fantázia szüleménye, hanem a mindennapok valósága.

   Egyre növekvő esélyét látják a tudósok annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. Ez derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett új adatokból. Ennek valószínűsége az idő múlásával egyre nagyobb – írta az Euronews.com.

Bővebben ...

Strandolók, kordonok, avagy helyzet van Gárdonyban

strand gardony kordon facebook lsimonlaszlo„Gárdonyban lekordonozták a szabadstrandot”, „Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot”, „Ahogy bejött a kánikula, lezárták a gárdonyi szabadstrandot”. Csak néhány cím, amelyek a nagy látogatottságú online újságok címlapjain jelentek meg az elmúlt napokban. Tény, hogy a partépítés miatt valóban létesült kordon, amelyet a fürdőzők megbontottak.

   A kordonok kihelyezésének a partfal-rekonstrukció az oka, ugyanakkor a munkálatok nyárra leálltak ezen a területen. A fürdőzők joggal remélhették, hogy a strandszezonban igénybe vehetik megszokott partszakaszukat.

Bővebben ...

Eltűnt a kordon a gárdonyi Holdfény sétányról

holdfeny szabadstrand gardony felcsut ezalenyeg huA napokban az országos online sajtó igencsak felkapta Gárdony város nevét annak okán, hogy egy nem túl hosszú partszakaszon, ahol előzőleg partfal-felújítási munkálatok zajlottak, a kivitelező kordonnal zárta le a területet. S miután egy ideje egyetlen munkás vagy munkagép sem dolgozott arrafelé, a fürödni, strandolni vágyók kordont bontottak, hogy a vízhez jussanak.

   Amikor 2015-ben, a nyár derekán az ÁNTSZ nagy hirtelen három szabadstrandot is bezáratott, igen sokak lettek idegesek. Akkor a gárdonyi önkormányzat megfellebbezte a szabadstrandjainak működését felfüggesztő határozatot, eredményesen. Most csak egy területről szólnak a hírek, mégpedig a Holdfény sétány egy rövid szakaszáról, ahonnan az országos felzúdulás után nagy hirtelen el is tűntek a kordonok.

Bővebben ...

Egy év alatt majd’ nyolc százalékkal lett drágább az élelmiszer

vasarlas brandbook huHa ön, kedves olvasónk, azt érzi bevásárláskor, hogy korábban jóval kevesebbet fizetett jószerével ugyanazokért az élelmiszerekért, elárulhatjuk, nem az érzései csapják be, sokkal inkább a valóságot tapasztalja, ugyanis tényleg nagyon drágul az élelmiszer.

   Rendkívül gyorsan emelkedtek júniusban az élelmiszerárak, júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben – hivatkozott a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közleményére.

Bővebben ...

Ömlesztve árulják, de azért előtte csomagolták

krump ledig agrotrend huAmikor elmegyünk valamilyen sok darabból álló élelmiszert vásárolni, gyakran találkozunk a kifejezéssel: lédig. Az emberek nagyrészt tudják miről van szó, ugyanakkor sokan még most is értetlenül néznek a táblára, amelyen az ár mellett ez a szó áll.

   A Dívány.hu a kifejezés meghatározására a Nébih szakembereit kérte meg, akik elárulták, hogy a szó elsősorban a kereskedelemben használatos és általában az ömlesztve árusított, egyedi csomagolás nélküli termékeket jelenti.

Bővebben ...

Sokan akarnak vízparti ingatlant a Velencei-tónál is

velencei to legifoto comHa a velencei-tavi települések lélekszámát nézzük, elmondhatjuk, hogy a tókörnyéki kisvárosok, községek néhány év alatt sok új lakossal gyarapodtak. A folyamat úgy tűnik nem állt meg, mind többen érdeklődnek a vízparti ingatlanok iránt és nem csak a Velencei-tónál.

   Továbbra is pörög a vízparti ingatlanok piaca a Balatonon kívüli területeken az OTP Ingatlanpont adatai szerint: a Duna-parton, valamint a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tónál egyaránt élénk az érdeklődés, az árakat pedig a járvány sem vetette vissza.

Bővebben ...

Három betű, amely megmondja meddig áll el a tej

tej bbc comAmikor valamilyen csomagolt élelmiszert vásárolunk, sokszor találkozunk a csomagolásán, dobozán valamilyen rövidítéssel, amelyet nem ártana ismernünk, mert fontos információt hordozhat például a termék eltarthatóságáról. Ilyen rövidítésekkel találkozhatunk a tejes dobozokon is.

   A magyarok kétharmada UHT tejet vásárol, ez a tej tartható el a legtovább hűtés nélkül. A boltokban emellett friss, pasztőrözött tejet és ESL tejet is lehet vásárolni – írta az Infostart.hu. S hogy melyik jelzés mit jelent, az az alábbiakban kiderül.

Bővebben ...

Nézzünk másként a borospalackokra

boros palackok ecobnb comAz ember, ha vendégségbe megy, nagy valószínűséggel a ház urának egy jobbfajta palack borral kedveskedik, de baráti ajándéknak is kiváló egy üveg bor, ahogy a vasárnapi ebéd mellett is jól mutat a terített asztalon. Arra viszont nemigen szoktunk gondolni, hogy mi is lesz azzal a flaskával, amely miután teljesítette feladatát, a szemétbe kerül. 

   Az indokolatlanul nagy mennyiségben keletkező csomagolási hulladék világszerte megoldandó problémát jelent a szakembereknek, és nincs ez másként az egyszer használatos borospalackok esetében sem. A Szent István Egyetem (SZIE) kutatója, Bogóné Tóth Zsuzsánna, a részletes képet vázolt fel arról, hogy miként lehetne csökkenteni a borospalackok használatából fakadó környezeti hatásokat. Minderről a National Geographic írt.

Bővebben ...

Homeopátia: placebo hatása kétségtelen, más előnye nem bizonyított

homeopatia livingandloving co zaVan, aki vakon hisz benne, más csalásnak, parasztvakításnak tartja, de még az orvosok is megosztottak e téren, hisz akad, aki nem csak, hogy nem tiltakozik a használata ellen, de egyenesen ajánlja is azt, míg mások egyszerűen csak sarlatánságnak tartják. A homeopátiás szerekről van szó.

   A homeopátia három elven alapul, amely változatlan, mióta Samuel Hahnemann 1796-ban megalkotta. Az egyik a hasonlóság elve, amely kimondja, hogy ha valami egy bizonyos tünetet okoz, akkor gyógyíthatja is ugyanazt a tünetet. A másik a hígítás elve, Hahnemann ugyanis úgy vélte, hogy hígítva még hatékonyabbá válik a gyógyszer, míg a harmadik a potenciálás elve, vagyis az a tevékenység, amelynek során a víz átadja a rezgéseit az oldatnak.

Bővebben ...

Továbbra is elengedhetetlen az udvarias távolságtartás, a maszk viselése és a rendszeres kézmosás

kezmosas 1Járva a bevásárlóhelyeket, a nyaralóterület utcáit, látva a strandok látogatottságát, úgy tűnik, az emberek zöme lezártnak tekinti a koronavírus-járványt. Ez abból is látszik, hogy kevesebb a maszkot viselő és ahogy egy felmérésből tudni lehet, az emberek ismét kevesebbet mosnak kezet. Pedig, állítják a szakemberek, a járvány továbbra is itt ólálkodik körülöttünk.

   Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője csütörtökön a Kossuth Rádióban.

Bővebben ...

Aki vezetni és inni is akar külföldön, jó ha tudja a mértéket

ittas vezetes muhealth orgSokan készülnek autóval külföldre a nyár folyamán és ha nyaral az ember, olykor jobban elengedi magát, mint a munkás hétköznapokon. Például akadnak, akik a nagy melegben szívesen legurítanak egy kevés sört frissítésként, pedig az alkohol és az autóvezetés egyáltalán nem jó páros.

   Aki külföldön autózik, nem árt, ha ismeri az adott országban érvényes közlekedési, valamint a közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabályokat, különösen azokat, amelyek eltérnek a hazai gyakorlattól. Ilyen lehet például a megengedett legnagyobb sebesség szabályozása, valamint az ittasságra vonatkozó határértékek – írta a Kreszváltozás.hu.

Bővebben ...

A halál számokban

temetes quakersocialaction orgjpgValószínűleg cseppet sem népszerű a téma, ugyanakkor a legtöbb embert nagyon is foglalkoztatja a halál. Az elmúlt hónapokban naponta kaptunk és kapunk még most is jelentéseket arról, hogy hányan haltak meg az előző napon koronavírus-fertőzésben, de még járvány idején sem csak a vírus szedi az áldozatait.

   A Növekedés.hu gazdasági portál munkatársai azt vizsgálták, hogy hány ember hal meg évente a világon, mennyi ez a szám egy-egy országban és hogy korcsoportonként melyek a halálokok. A legfontosabb adat szerint a világon évente jelenleg nagyjából 57 millió, vagyis naponta 150 ezer ember hal meg.

Bővebben ...