Oldalletöltések száma: 10637283
2020. február 25. kedd 23:12,
Géza napja van.

Nem kell mindenhez olívaolaj

olaj fozes healthcentral comTöbb tévécsatorna is szakosodott a főzésre, és ez jó, hiszen az ember új, de általa is elkészíthető ételekkel, új ízvilággal és a konyhai munkát könnyítő technikákkal ismerkedhet meg. Aki rendszeresen nézi ezeket az adásokat tapasztalhatja, hogy milyen gyakran használnak olívaolajat a szakácsok.

   Az Ízhuszár összeállítása megmutatja, hogy milyen növényi olajakat használhatunk a konyhában és melyik mire való. Előre bocsátjuk: nem teszi jól az, aki sütéshez extra szűz olívaolajat használ.

   Az extra szűz olaj előállítása nem egyszerű, ráadásul sokan hamisítják is. A bogyókból közvetlenül, legfeljebb 26 fokon préselik ki az olajat, ezt nevezik hidegen sajtolásnak. Melegen, 160 fokon is feldolgozzák az olajbogyókat, ekkor viszont már nem számít extra szűznek, kevesebb antioxidáns is marad benne.
   Az extra szűz olívaolajat sohasem érdemes sütéshez használni, mert csak salátába, tapasba, pirítósra locsolva őrzi meg a karakteres ízjegyeit. A származási helytől függően idézhet fel gyümölcsös, vajas, fűszeres ízeket.
   Az olívaolaj (de nem az extra szűz) egyébként használható sütésre, főzésre is, mert biztonsággal hevíthető 230 fokig. Textúrájának köszönhetően az egyik legsokoldalúbban alkalmazható sütőolaj. Semleges íze révén fokhagymával, borssal is remekül összeillik.
   Sokan kedvelik a kókuszolajat, bár az utóbbi időben erősen romlott a hírneve. Állítólag mégsem annyira egészséges zsiradék, mint hirdették korábban, pedig remekül lehet vele nagyjából 180 fokig főzni. Szobahőmérsékleten általában szilárd marad, és kiváló helyettesítője a vajnak bármilyen süteményben, a csokival is kiváló párost alkotnak, de banánnal és más trópusi ízekkel is remekül kombinálható.
   A szezámolaj 210 fokig biztonsággal hevíthető. Élettani hatása kedvező, gazdag telítetlen zsírsavakban, salátákba, dresszingnek is alkalmas, különösen az ázsiai ízekkel, például naranccsal vagy gyömbérrel működik. A nagyon magas hőmérsékletre hevítés következtében sokkal több szezámíz lesz érezhető az ételben.
   A legtöbben odahaza még ma is a napraforgómagból préselt olajat használják. 220 fokig hevíthető, így kifejezetten alkalmas sütésre. Textúrája hasonló a repce- és kukoricaolajhoz, és rengeteg hasznos zsírsavat tartalmaz. Viszonylag gyorsan romlik, ezért nem érdemes sokáig állni hagyni – derül ki az Ízhuszár összeállításából.