Oldalletöltések száma: 10637473
2020. február 26. szerda 05:42,
Edina napja van.

Bioetanol: jobb ellenőrizni, mint javíttatni

benzin e10 mezohir huKisebb riadalmat keltett elsősorban a sajtóban felkapott és egyelőre vélt probléma miatt az, hogy január elejétől megváltozik az autóbenzin összetétele, nagyobb arányú lesz benne a bioüzemanyag mennyisége. Több szakértő már a kocsik esetleges elromlását vizionálja, mások ezzel egyáltalán nem értenek egyet.

   Jövő év elejétől a 95-ös benzinben megduplázzák a biokomponens arányát. Mivel nem minden autó alkalmas ennek az üzemanyag fajtának a használatára, érdemes ellenőrizni, hogy a járművünk üzemanyagrendszerét nem károsítja-e az újfajta benzin – olvasható a Hvg.hu hírportálon.

   Fontos tudni, hogy jelenleg is van etanol a benzinben, a kútoszlopon a 95-ös benzin esetében erre utal is a kiegészítő jelölés: E5: benzin, amelynek alkoholtartalma 5 százalék etanol, E10: 10 százalékos etanolos alkohol tartalmú benzin. Egy kormányrendelet szerint azonban jövő év január elsejétől, már csak E10-es lehet a 95-ös üzemanyag is.
   A gond az, hogy sok olyan jármű lehet, amelynél az üzemanyagrendszert még nem alkoholtűrő anyagból gyártották, az újfajta üzemanyagtól néhány hónap alatt megnyúlnak és elveszítik tömítőképességüket, más esetekben megkeményednek, rideggé válnak és eltörnek.
   Az interneten találni olyan online adatbázist, amelyből kiderül, hogy a jármű alkalmas-e az E10-es benzinüzemre is. Ilyen például ez a német nyelvű kereső, amely elég logikusan követhető. A keresőt a német bioetanol szövetség üzemelteti, akik állítják, az adataik a gyártóktól származnak, ennek ellenére az egyes eredmények csak tájékoztatnak. A portál cikkírója javasolja, hogy a konkrét autóra vonatkozó megfelelést mindenki az adott alvázszám alapján kérdezze meg szakszerviztől, vagy márkaimportőrtől.
   Nem árt tudni, hogy az E10-es kötelezettség csak a 95-ös oktánszámú üzemanyagokra vonatkozik, más oktánszámú benzinre nem. Ugyanakkor érdemes pontosan tájékozódni tankolásnál arról, hogy az egyes kutaknál ténylegesen melyik üzemanyag E10-es, mert például a Shell FuelSave 95 és a Shell V-Power95 fog E10-et tartalmazni, a Shell V-Power Racing 100 „prémium” üzemanyag marad E5-ös – írja tájékoztatójában a Shell.
   Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása szempontjából nagy súllyal bír a bioetanollal dúsítás, mert összehasonlítva egységnyi normál benzinnel akár 73 százalékkal kevesebb CO2-t eredményez. Ez akár 128 g üvegházhatású szén-dioxid (CO2) megtakarítást jelent egy liter 95-ös tisztán fosszilis benzinhez képest – olvasható a Hvg.hu írásában.