Oldalletöltések száma: 10637417
2020. február 26. szerda 03:55,
Edina napja van.

Az „unokázósok” továbbra sem pihennek

telefonos csalas monor huBelátjuk, túlzottan optimisták voltunk, amikor több mint három évvel ezelőtt azt írtuk, hogy visszaszorulóban van az úgynevezett unokázós csalás. Mint kiderült, a bűnözők olyannyira kedvelik és vélhetően olyan sikeresen művelik ezt, hogy nemigen akarnak változtatni a módszeren.

   A trükkös csalók e népszerű módszerének közös jellemzője, hogy a tettesek az idős embereket az unoka, vagy más hozzátartozó nevében hívják fel telefonon, majd színlelt indokokkal kérnek tőlük pénzt – olvasható a Police.hu oldalon. Sokan, akik féltik az unokájukat, megijednek és fizetnek.

   A pénzkérés indokai többfélék lehetnek, például az unoka, vagy másik hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt azonnal pénzre van szüksége, vagy az unoka kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni, esteleg azonnal életmentő műtétet kell végrehajtani a fiatalon, vagy más családtagon.
   Ezekkel az ürügyekkel veszik rá a gyanútlan idős áldozatot arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefonhívás után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt. Ráadásul a csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyeréséért olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.
   A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás, a károk elkerülése érdekében kéri, hogy az idősebb emberek (is) fogadják meg a tanácsaikat. A szakemberek ezt javasolják, ne bízzunk meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben. Ha gyanús telefonhívást kapunk, haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot az állítólag bajba jutottakkal, a hozzátartozókkal, mert ezzel ellenőrizni lehet a hívás valódiságtartalmát
   Fontos, hogy sohase adjunk át pénzt vagy más értéket idegeneknek, ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnözők felhasználhatják, továbbá gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.
   Bűncselekmény gyanúja esetén pedig haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélykérő számon – hívta fel rá a figyelmet a Police.hu