Karácsonykor sem nő kétszeresére az ember gyomra

etelmaradekok openaccessgovernment orgA karácsony – túl a vallási tartalmán – olyan családi ünneppé vált, amelyben kiemelt szerepet kap az ajándékozás és a hatalmas evés-ivás. Ilyenkor hajlamosak az embere túlvásárolni, túlfőzni magukat. Az ételek egy része emiatt az ünnepek múltával sokszor a szemétben végzi.

   A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül fejezhetjük majd be a karácsonyt – írta meg a Magyarmezőgazdaság.hu.

   A hulladékpiramis elve szerint a legjobb megoldás a megelőzés. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál. Egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki, s ennek a fele megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel, tudatosabb tervezéssel.
   Jellemző, hogy az ünnepi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben. Fontos például szem előtt tartani, hogy gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére. Az ünnepek alatt is törekedjünk arra, hogy ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Ha ez mégsem sikerül, akkor az ételmaradékot minél hamarabb a hűtőbe kell tenni. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.
   Szintén hasznos, ha az ételkészítésbe, akár játékos formában is, bevonjuk a gyerekeket is. A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik. Ráadásul ők a későbbiekben az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik el, mint társaik – Magyarmezőgazdaság.hu.