Megoldás lehet a lakhatási bajokra a nyomtatott ház

nyomtatott haz mxiko dwell comNagy átalakuláson megy át világunk, mind több területén veszik át az ember szerepét és munkáját a robotok, vagy éppen olyan technológiák honosodnak meg, mint a 3D-s nyomtatás, amellyel már emberi szerveket éppúgy képesek előállítani, mint házakat építeni.

   Mexikó déli részén, egy elhagyatott külvárosi területen épp most épül a világ első falva, amelyben kizárólag 3D-ben nyomtatott házak kapnak helyet. A 10 méter széles nyomtatóval készült épületek közül kettőt már be is mutattak – írta a Qubit.hu.

   A projekt mögött egy New Story nevű nonprofit szervezet áll, amelyet öt éve alapítottak azért, hogy a mélyszegénységben élő vagy katasztrófa sújtotta embereknek lakhatást biztosítson, részben 3D nyomtatású házakban. A szervezet már több mint 2700 otthont adott át Haititől Bolívián át Mexikóig, javarészt hagyományos épületeket. Két éve álltak össze az Icon nevű texasi építőipari techcéggel, amely kifejlesztette a házak nyomtatására is alkalmas óriási 3D-nyomtatót.
   A Vulcan II névre hallgató gép, amely összesen 50 házat készül kinyomtatni, még a vámosoknak is fejtörést okozott: az amerikai-mexikói határon annyira nem tudtak mit kezdeni a sosem látott szerkezettel, hogy három hónapot kellett várni, míg átengedték. A helyszínre érve aztán sikeresen beüzemelték a Vulcan II-t, amely betonkeveréket lövell ki magából, és azzal rétegről rétegre építi fel az alapot és a falakat. Az időjárást szoftveresen elemzik, és a keverék összetételét a levegő páratartalmához képest állítja be a gép.
   Az első két ház kinyomtatásához mindössze 24 órára volt szükség, de nem a gyorsaság a technológia egyetlen előnye. Ahogy az Icon egyik alapítója, Jason Ballard elmondta, a 3D nyomtatás mellett szól a kiváló hőszigetelés, a nullához közeli hulladéktermelés, a gyorsaság, a dizájnban rejlő rengeteg lehetőség, a rugalmasság és az elképesztő költségcsökkenés. Megítélése szerint ez nem 10 százalékkal jobb megoldás, hanem tízszer jobb.
   Az otthonokban két hálószoba, egy nappali, egy konyha és egy fürdőszoba is található, így jelentősen jobb körülményeket biztosítanak, mint a környékbeli kunyhók – a falu már kiválasztott lakosainak átlagjövedelme havi 23 ezer forint környékén mozog.
   A szervezet a földterületet és új utakat, elektromos hálózatot biztosító helyi önkormányzattal együttműködve választotta ki a környék 50 leginkább rászoruló családját, amelyek kamatmentes jelzáloghitelt kapnak, és összesen 400 pesót (kb. 6200 forintot) kell fizetniük havonta, hét éven keresztül. a költségek többi részét a New Storynak adományozó cégek és magánemberek fedezik – olvasható a Qubit.hu oldalon.