Oldalletöltések száma: 10678267
2020. július 14. kedd 17:15,
Örs és Stella napja van.

A karácsonyfabontáson túl is komoly hagyományok kötődnek vízkereszthez

haromkiralyjaras mek oszk huMár csak szép emlék a tavalyi karácsony, hiszen azóta elköszöntünk 2019-től és megünnepeltük, sőt meg is kezdtük az új esztendőt, de sok családnál még mindig áll a karácsonyfa. A népi hagyományok szerint január 6-án, vízkeresztkor szokás lebontani a fát. De ez az ünnep közel sem emiatt fontos.

   Január 6-a vízkereszt ünnepe, amelyben megjelenik a keleti és nyugati hagyomány is – mondta Barna Gábor néprajzkutató az állami hírtévében vasárnap.

   A néprajzkutató elmondta, hogy a keleti rítus szerint a vízszentelés, Jézusnak a Jordán folyóban történő megkeresztelése az ünnep tartalma, a latin rítus szerint viszont elsősorban a háromkirályok tiszteletére és a kisded Jézusnál tett látogatásukra emlékeznek az emberek.
   A vízszentelés hagyománya ma is él, a szentelt vizet többféleképpen is felhasználják az emberek, például házszenteléshez, de élelmiszert is szentelnek ilyenkor, az elfogyasztásuk pedig egészséget, áldást biztosít. A szakember a házszentelésről elmondta, korábban nemcsak a házat, hanem a melléképületeket is megszentelték, hogy az áldás az egész gazdaságot, családot érje.
   A vízkereszthez köthető legfontosabb, legismertebb szokás azonban a háromkirály-járáshoz kapcsolódik, amely a betlehemezésből vált ki. A három bölcsnek a megszületett Jézusnál tett látogatása önálló játékká vált a háromkirály-járásban, a bölcseket megtestesítők jellemzően fehér ruhába öltöznek, nagy csákót viselnek, és kereszttel, csillaggal járnak házról házra.
    Barna Gábor elmondta azt is, hogy időjárásjóslás is kapcsolódik vízkereszthez, amely szerint a tiszta idő jó évet mutat.