Oldalletöltések száma: 10663609
2020. június 6. szombat 18:25,
Norbert és Cintia napja van.

Mindennapi veszekedéseink

csaladi vita monthlybrands com pkNyugodtan kimondhatjuk, gyakorlatilag szinte lehetetlen egy párkapcsolatban úgy élni, hogy a felek sohase vesszenek össze. Ennek persze vannak fokozatai, a sértett hallgatástól, a tányértörő csapkodásig és falrengető ordibálásig bezárólag.

   És van tettlegesség is, de ezt már nem sorolhatjuk egy normális párkapcsolat zökkenői közé. Egy friss kutatás nemcsak azt vizsgálta meg, hogy mi az, amin a legtöbbször hajba kapnak a párok, hanem azt is, hogy a friss szerelmesek vagy a régóta párkapcsolatban élők veszekednek-e többet – ismertette a kutatás eredményeit a Dívány.hu.

   A párkapcsolatok terén jelentős átalakulásnak vagyunk tanúi napjainkban – derül ki az amerikai pszichológusok tanulmányából, amelyről a Psychology Today számol be. A kutatók megállapították, hogy egyre kevesebben adják házasságra a fejüket, így mind nagyobb az aránya az együtt élő, de nem házas pároknak. A válások száma és a hűtlenség gyakorisága folyamatosan emelkedik, míg a gyerekvállalási hajlandóság csökken. Sokan úgy érzik, nem rendelkeznek kellő anyagi biztonsággal a házassághoz, mások nem képesek elkötelezni magukat. Ahhoz, hogy megérthessük, miért mennek tönkre ilyen nagy számban a párkapcsolatok, érdemes megvizsgálni azokat a pszichés, szexuális és egyéb okokat, amelyek a felek közötti konfliktusokhoz vezetnek.
   A szakemberek először tucatnyi önként jelentkező házaspárt vontak be a kutatásba, és kikérdezték őket arról, hogy milyen problémák okoznak gyakrabban konfliktust a kapcsolatukban. A válaszok alapján 83 konkrét bökkenőre derült fény. Ennek alapján a kutatók felállítottak egy Nézeteltérések Okai a Romantikus Kapcsolatban Skálának elnevezett mérőszámot (Reasons for Disagreements in Romantic Relationships Scale – RDRRS), amelynek segítségével listázták a 30 leggyakoribb, vitára okot adó dolgot, majd ezeket tartalmuk szerint hat nagyobb csoportra osztották. A kutatás második fázisába a tudósok 107 heteroszexuális párt vontak be, akik mindannyian kevesebb mint egy éve voltak házasok, életkorban pedig 18-41 év közé estek a vizsgálat kezdetekor. A kutatók kikérdezték őket, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal és a szexuális életükkel, felmérték őket az RDRRS segítségével, és megkérdezték tőlük, mennyi az esélye, hogy öt éven belül hűtlenek legyenek a párjukhoz. Három évvel később megismételték a vizsgálatot a résztvevők nagyjából felének közreműködésével.
   Az eredmények azt mutatták, a felek közti viták hasonló gyakorisággal fordultak elő friss házasoknál és három évvel később, és az azokra okot adó problémák is nagyjából változatlanok maradtak. Néhány érdekességre azonban fény derült: az idő múlásával csökkent a hűtlenséggel és féltékenységgel kapcsolatos viták aránya, minél vallásosabb a férj, annál gyakoribb, hogy kételkedik párja hűségében, illetve a kontroll és dominancia körüli problémák összefüggést mutattak a férj anyagi helyzetével.
   Általánosságban véve a férfiak és a nők ugyanolyan gyakran és ugyanazok miatt a problémák miatt vitáztak, és bár az idő múlásával a veszekedések gyakorisága és intenzitása nem igazán változott, a felek elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal három év után, mint előtte. Ez azt jelzi, hogy a párok idővel kiegyeznek egymással, hozzászoknak a másikhoz, és vagy megoldják a különböző gondokat-bajokat, vagy kevésbé zavarják őket.
   A kutatásból az is kiderült, hogy a nők kevésbé elégedettek a kapcsolatukkal, ha viták folynak a kontroll és a dominancia kérdésében. Szexuális téren kevésbé érzik magukat elégedettnek a hölgyek, ha a feladatok és a felelősség körül vannak konfliktusok. Ahogy idősödnek, a nők egyre inkább úgy érzik, hogy a párjuk esetleg megcsalhatja őket, és gyanakvóbbá válnak. Szintén érdekes összefüggés, hogy a férfiakhoz képest a nők kevésbé voltak képesek felmérni, öt év múlva mennyi szeretetet és odafigyelést kapnak majd a párjuktól – írta a Dívány.hu.