Oldalletöltések száma: 10663653
2020. június 6. szombat 20:39,
Norbert és Cintia napja van.

Szélerőműveket akarunk és nem kell nekünk az egyszer használatos műanyag zacskó

szeleromuvek 1Még azok is kénytelenek foglalkozni a klímaváltozás kérdéseivel és az erre adandó válaszokkal, akik nem figyelik a napi híreket. Ők is tapasztalják, hogy látványosan melegszik az éghajlatunk, hogy lassan eltűnőben van a négy évszakunk és hogy gyarapodnak a rendkívüli éghajlati jelenségek.

   Több fontos éghajlatvédelmi intézkedést támogatna az elsöprő többség Magyarországon, például a szélerőművek építését, vagy az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását – ez derült ki a Greenpeace megbízásából készült közvélemény-kutatásból, amelyről az Euronews.com számolt be.

   A felmérés válaszadóinak 89 százaléka támogatja azt, hogy a kormány csökkentse az egészséges, természettel összhangban működő ökogazdálkodásból származó élelmiszerek áfáját a mostani 27 %-ról 5 %-ra – olvasható a környezetvédelmi civil szervezet oldalán. Ugyanilyen arányban támogatták, hogy a jelenleginél jóval több pénzzel támogassa az épületek energiatakarékosabbá tételét.
   A közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy 88 százaléknyian várják a magyar kormánytól, tegye lehetővé, hogy Magyarországon tiszta energiát termelő szélerőművek épüljenek. A válaszadók 83 százaléka szeretné, hogy tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat, 82 százalék támogatná a hathatós lépéseket annak érdekében, hogy kiszorítsák a régi, szennyező gépjárműveket a közutakról. Az éghajlatvédelmi szempontból káros mátrai erőmű 2025-ös bezárása mellett is a válaszadók több mint háromnegyede állt ki.
   A közvéleménykutatást a Závecz Research készítette ezer fős reprezentatív mintán a Greenpeace Magyarország megbízásából. A Greenpeace mindezek alapján hatpontos klímavédelmi listát állított össze a kormánynak annak érdekében, hogy lépjen azokban az ügyekben, amelyekben a lakosság túlnyomórésze támogatná az intézkedéseket. Így többek közt sürgetik, hogy a magyar kormány tegye lehetővé újra a tiszta és megújuló energiát szolgáltató szélerőművek létesítését és tegyen lépéseket az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltásáért – írta a Greenpeace felmérése alapján az Euronews.com.