Oldalletöltések száma: 10685738
2020. augusztus 14. péntek 09:46,
Marcell napja van.

Hálapénz, az örökzöld téma

halapenzVan, aki ad, van, aki sohasem, akad, aki bevallja, hogy ad, más meg ad ugyan, de tagadja. A hálapénz, vagy paraszolvencia 1952-től, az akkor állampárt központi bizottságának döntése óta vált hivatalossá, velünk van, és kiirthatatlannak tűnik. Már az orvosoknak is elegük van belőle, igaz nélküle meg nehezen boldogulnának.

   Az orvosi kamara új vezetői azonnal változtatnának a hálapénzzel kapcsolatos etikai normákon, amennyiben az egészségügyi kormányzat megemelné a béreket, és véghez vinné a szerkezeti változtatásokat is – ezt a kamara alelnöke közölte az ATV híradójával, írta a Drportal.hu.

   Lénárd Rita nagy jelentőségűnek tartja azokat a kórházi hirdetményeket is, melyekben orvosok és ápolók kijelentik: nem fogadnak el hálapénzt. A Magyar Orvosi Kamara új alelnöke azt mondja, hogy ha az egészségügyi kormányzat legalább a visegrádi négyek szintjére emelné az orvosok bérét, és változtatna a rendszeren, akkor a kamara új etikai szabályokat alkot a hálapénz ellen.
   A hálapénz nagyságrendjéről csak becsült adatok vannak. Köztudott, hogy a zsebbe csúsztatott tíz-húszezresek többsége kórházi orvosokhoz kerül. Közülük is a legfelső egy százalék, az úgynevezett orvos bárók kapják a legtöbbet, sokak szerint havonta milliókat. És bár egyre több orvos utasítja el a paraszolvenciát, a legutóbbi, a 2017-ben végzett ezirányú felméréskor a válaszadók többsége még szükségesnek tartotta a rendszer fenntartását.
   A kamara új vezetői elsősorban az emberek szemléletén változtatnának. Kampányt készítenek elő, hogy kevesebben gondolják: pénzért többet, jobbat, mást kaphatnak – írta a Drportal.hu.