Oldalletöltések száma: 10663623
2020. június 6. szombat 19:15,
Norbert és Cintia napja van.

Nyersanyag lehet a megunt ruháinkból

textilhulladek polygiene comNapjainkban mind több szó esik a műanyaghulladékról, amelybe lassan belefullad az emberiség, és amelynek ellenszerét egyelőre az említett emberiség egyáltalán nem találja. A műanyag mellett számtalan más hulladék is keletkezik, például a megunt, vagy elhasznált ruháinkból.

   Az Európai Unióban évente 8 millió tonna textilhulladék keletkezik. Nem csak használt ruhaneműk, de lepedők, szőnyegek, függönyök, kárpitok és még számtalan más textiltermék elhasználódása miatt. E mennyiségnek jelenleg csupán ötödét hasznosítják újra, a többi szeméttelepeken végzi vagy elégetik – írta az Euronews.com.

   Európai kutatók Mariborban a Resyntex projekt keretében megépítettek egy próbaüzemet, hogy választ találjanak az újrahasznosítás kérdésére. A szlovén városban évente 400 tonna textilhulladék keletkezik, de a szakemberek szerint ennek csak kis részét hasznosítják újra. Ennek oka, hogy a textilek újrahasznosítása komoly kihívást jelent.
   Nehezíti az újrahasznosítást, hogy a textileket megfestik, emellett egyéb kémiai, gyakran vízálló anyagokat is használnak gyártásuk során, továbbá különböző anyagokat is tartalmazhatnak, például fémet vagy műanyagot. Egy európai kutatási program tudósai e kísérleti üzem felállításával akarnak választ adni a kihívásra. Három reaktor készít a ruhákból fosszilis tüzelőanyag-mentes másodlagos nyersanyagokat.
   Szétválogatás után a gyapjú, pamut, poliészter anyagok speciális kezelésen mennek keresztül, színtelenítik, biokémiai úton depolimerizálják, majd hidrolízis alapú kezelésnek vetik alá őket. A végtermék az felhasznált textilhulladék természetétől is függ. Például poliészterből a mérnökök képesek voltak olyan savakat kivonni, amelyeket később műanyag előállításához lehet felhasználni. És ez még nem minden. A pamutból glükózszirupot kapnak az újrahasznosítás során, amelyet bioetanollá alakítanak át. A gyapjúból fehérjét nyernek, amit aztán gyantaként hasznosíthatnak a faanyagokban használt mérgező formaldehid helyett.
   A laboratóriumi kutatásokat az újrahasznosítási folyamat fejlesztésére használják, amihez biokémiai vegyületek, magas nyomás és hőmérséklet szükséges. Így kaphatjuk meg aztán a legtisztább terméket. A kutatók úgy vélik, ugyanezt a technológiát felhasználhatnák más hulladékok esetében is a körkörös gazdaság üzleti modelljének beindításához. A szakemberek szeretnék felhasználni a technológiát a műanyagoknál, a polietilén palackoknál is, továbbá lebontani a cellulóz csomagolóanyagokat, mert ezek jelentik az egyik legnagyobb környezeti problémát.
   A tudósok remélik, munkájuk felkelti még jobban a közvélemény figyelmét is a textilhulladék megfelelő szétválogatásának és újrahasznosításának környezeti és gazdasági jelentőségére – olvasható az Euronews.com hírportálon.