Oldalletöltések száma: 10663622
2020. június 6. szombat 19:09,
Norbert és Cintia napja van.

Kérdések, amelyeket meg kell válaszolnunk, mielőtt kutyás gazdák lennénk

kutya menhely infogyor huSzerencsére a szakemberek, állatvédők tanácsai értő fülekre találnak, hiszen mind többen hallgatnak rájuk, amikor kutyát akarnak a családjukba fogadni. Sokasodnak azok, akik inkább menhelyről választanak új családtagot, mintsem egy méregdrága tenyésztőtől, vagy rosszabb esetben szaporítótól vásárolnának.

   A család és a kutya boldogsága érdekében nagyon fontos egy olyan háziállat kiválasztása, amely megfelel a família igényeinek és az otthon adottságainak egyaránt. Van néhány kérdés, amelyet érdemes föltennie magának, aki befogadna egy kisállatot – tanácsolja a Háziállat.hu.

   Nem árt megfogalmazni a választás előtt, hogy mi a leendő gazda legfőbb elvárása egy kutyával szemben. Ha fontos a ház őrzése, akkor eszerint kell fajtát választani és meg kell fontolni egy nagyobb fajta örökbefogadását, amelynek jó házőrzői adottságai vannak. Aki a kutyában társra vágyik, akit ölében tarthat, válasszon egy kisebb, társasági kutyát, például egy mopszot vagy csivavát.
   Fontos szempont a családi környezet, például, hogy vannak-e kisgyerekek a háznál, mert akkor mindenképp olyan kutyát szabad csak választani, amely nem reagál negatívan a hangos zajokra vagy a gyermekek hirtelen mozdulataira. Legyen nyugodt természetű és barátságos, mint amilyen a golden retriever, a skót juhász, a mopsz vagy a boxer. Az is fontos, hogy a jövevény jól kijöjjön más állatokkal is.
   Bizonyos kutyafajták, mint a portugál vízikutya vagy a border collie, nagyon energikusak, és ezért rengeteg figyelmet és mozgást igényelnek, de még egy nyugodtabb, kevésbé mozgékony kutyának is komoly odafigyelésre és elegendő mozgásra van szüksége, tehát aki keveset tartózkodik otthon, akkor a kutya nem a legmegfelelőbb választás számára.
   A kutyákhoz (is) nagy türelem kell, egyes kutyák könnyen tanulnak, mások pedig úgy tűnik, hogy az alapokat sem sajátítják el soha, tehát a kutya kiválasztásakor figyelembe kell venni azt is, hogy mennyi ideje lesz a gazdának a nevelésre. Például a labradorok vagy a springer spánielek könnyebben idomíthatóak, mint a boston terrierek, amelyek valószínűleg próbára teszik türelmet.
   Aki panellakásban él, legjobb ha egy kevésbé aktív fajtát választ. Akinek az otthonához nagy kert tartozik, nagyobb méretű kutyát is örökbe fogadhat, mert az ilyen fajtáknak nagy területre van szükségük, ahol szaladgálhatnak, játszhatnak. Bizonyos kutyafajták, mint a border collie, igénylik a rendszeres mozgást, ezért rendelkezésükre kell, hogy álljon egy nyílt terület, ahol kedvükre mozoghatnak.
   Választás előtt nagyon hasznos, ha a leendő gazda megismerkedik a fajta sajátosságaival, mert így elkerülheti a későbbi csalódásokat, vagy éppen nehézségeket. Azt is el kell dönteni, hogy a befogadott állat kölyök vagy idősebb legyen. Mert bár a kölykök ellenállhatatlanul aranyosak, egy idősebb állat örökbefogadásának is számos előnye van. Már szobatiszták, emellett pedig szelídebbek és nyugodtabbak egy kölyökkutyánál.
   Alapvető kérdés, hogy a befogadó rendelkezik-e megfelelő anyagi forrással ahhoz, hogy mindent megadjon kutyájának. A kedvenccel járó kiadások elég magasak lehetnek, ezért előre meg kell határozni, hogy mit engedhet meg magának a gazda és mit nem. Számolni kell az eledel, az ellátás, ápolás, az állatorvosi vizsgálatokat, ellátásokat és a gyógyszereket. Szem előtt kell tartani, hogy a nagyméretű kutyák többet esznek, mint a kicsik, a hosszúszőrű eb több ápolást igényel, mint egy rövidszőrű kutya – írta a Háziállat.hu.
   Aki mindezekre választ adott magának és továbbra is az örökbefogadás mellett marad, a kezdeti nehézségeken túl bizonyára egy igazán hűséges, szerető társra, vagy kiváló munkatársra talál majd a befogadott családtagjában.