Ínyenc köret a sült zöldség, de könnyű elrontani

zoldseg sult chelseasmessyapron comMind többen szeretnének egészségesebben táplálkozni, mint tették korábban és emiatt többek között a burgonya és rizs helyett például sült zöldséget tesznek a hús mellé köretnek. A zöldség sütése nem igényel éppen magas iskolai végzettséget, mégis az ember könnyen odaégeti és dobhatja az egészet a szemétbe.

    A sütőben sült zöldség esetében jobban kijönnek az ízek, mint főzve, a belül puha, kívül pedig roppanós, karamellizálódott zöldségek nagyon finomak, de ahhoz, hogy tökéletes legyen az eredmény, érdemes megszívlelni pár tanácsot, illetve a gyakori hibákat elkerülni. Mindehhez a Reader’s Digest írása nyomán az Ízesélet.hu adott útmutatást.

   Az előkészített zöldségeket nem egymásra rakva, hanem egy rétegben ajánlatos szétteríteni tepsiben. Így minden egyes darab egyformán fog sülni és pirulni. Ha nem így teszünk, az alsóbb rétegek egyáltalán nem pirulnak meg, sokkal inkább csak párolódnak, ráadásul túl puhára.
   Aki korábban már odaégette a zöldségeit, valószínűleg kísértést fog érezni, hogy csökkentse a hőfokot. De ehelyett inkább a jobb a sütés félidejéig alufóliával letakarni a tepsit, a hőfokot lejjebb venni csak akkor érdemes, ha a szakács a sült zöldséget pürésítve fogja felhasználni egy krémleveshez. 200 °C az ideális, ha a kívül ropogós, belül krémes állag elérésére a cél.
   Ha valaki túl sok olajat locsol a zöldségekre, oda a roppanós állag, a zöldségek alaposan megszívják majd magukat. A végeredmény nem lesz más, mint kellemetlen íz, rossz állag és rengeteg extra kalória. De a túl kevés zsiradék sem megfelelő, hiszen borítékolható a kiszáradás. Legjobb egy mély tálba tenni a feldarabolt zöldségeket és először egy evőkanál olajat hozzáadni, majd összekeverni az egészet. Ha látszatra nem vonta be kellőképp az olaj az egyes darabokat, hozzá lehet adni még egy kevés olajat. Ezt követően szedőkanállal érdeme áttenni a zöldségeket a tepsibe, így a felesleges zsiradék a tálban marad – ajánlotta az Ízesélet.hu.