Oldalletöltések száma: 10685752
2020. augusztus 14. péntek 10:18,
Marcell napja van.

Lelket emésztő méreg a rossz munkahelyi légkör, tippek a változtatáshoz

munkahelyi legkor rossz goalcast comAz emberek életük jelentős részét töltik munkahelyükön. Szerencsés esetben reggelente már alig várják, hogy szeretett kollégáik körében tölthessék el a napjukat, hiszen oly jó a munkahelyi légkör, de a legtöbben másként éreznek cégükkel kapcsolatosan és az öröm helyett sokkal inkább a megélhetés szüksége tartja őket a munkahelyükön.

   Sok cégnél kifejezetten kellemetlen a légkör, fagyos, bizalmatlan a kollégák közötti viszony és ilyen körülmények között kell megfelelni a főnöki elvárásoknak is. De vajon hogyan lehetne jobbá tenni a kellemetlen körülményeket? A HR Doktor és a Budai Egészségközpont összegyűjtött pár tippet, amelyet a Seniorplus.hu osztott meg olvasóival.

   A szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a mérgező kollégát. Ez persze akkor működik csak, ha a rossz munkahelyi légkörért egy konkrét személy a felelős. Vagy azért, mert rossz teljesítményével, negatív hozzáállásával hátráltatja a csapatot, vagy azért, mert bizalmatlan légkört teremt maga körül mondjuk azzal, hogy pletykál, kéretlenül informálja a vezetőséget a munkatársakról. Ilyenkor a legjobb, ha igyekszünk minél nagyobb távolságot tartani az illetővel.
   Ha a kellemetlen légkörért nem egy személy tehető felelőssé, hanem például a rossz munkaszervezési, feladatkiosztási, jutalmazási vagy éppen szabadságolási gyakorlat, akkor be kell vonni a megoldásba a feletteseinket is. A feszültséggel teli munkahelyi légkör elsősorban az ő felelősségük, nekik kell a megoldásban is segíteniük. Egy jó vezetőnek tudnia kell, hogy a munkatársak jó hangulata a sikeres, hatékony munkavégzés egyik fontos feltétele. A változások érdekében az kell, hogy mi informáljuk őket a nehézségekről.
   Kiabálni, kiborulni az egész munkahelyi közösség előtt soha nem szerencsés. Ebből a legtöbben azt szűrik le, hogy mi vagyunk a gyenge pont, az, akivel nem lehet kijönni. De a másik véglet sem jó, ha mindent szó nélkül eltűrünk. Ha úgy érezzük, hogy eljött az a pont, amikor ki kell állnunk magunkért, és megvédeni az érdekeinket, akkor ne indulatból, hanem előre megfontoltan cselekedjünk. Szedjük össze a gondolatainkat, találjuk ki előre, hogy mit fogunk mondani. A józan érvek mindig hatásosabbak, mint egy érzelmekkel teli kirohanás.
   Amikor sok különböző ember kénytelen együtt dolgozni, olyanok, akik a magánéletben nem választanák egymást barátnak, az mindig komoly kommunikációs kihívás. Sokat segíthet, ha tudatosan törekszünk arra, hogy a kommunikációnk, a jelzéseink ne legyenek félreérthetőek.
   A kellemesebb munkahelyi légkörért nem csak a munkahelyen lehet tenni. Ha megakad a kommunikáció a felek között, segíthet néhány oldott légkörű program, legyen az valamilyen közös sporttevékenység, csapatépítő tréning, kirándulás, családi nap vagy egy egyszerű sörözés munka után. Az ilyen programok segítenek jobban megismerni egymást, megnyílni a másik felé, lazábban venni a felmerülő nehézségeket.
Néha egészen apró dolgok is segíthetnek a munkahelyi légkör javításában. Ha egy iroda túlságosan zsúfolt, a munkatársak egymás nyakán ülnek, folyamatosan látják egymás monitorjait, hallják egymás telefonbeszélgetéseit, sokkal hamarabb kialakulhatnak feszült helyzetek. Ha lazábban ülhetnek a munkatársak, az iroda világos, szellős, ha a vezető nem elzárkózva tölti a napjait, hanem sokat van a beosztottak között, az jelentősen javíthat a légkörön – olvasható a Seniorplus.hu portál írásában.