Oldalletöltések száma: 10685765
2020. augusztus 14. péntek 10:52,
Marcell napja van.

Negyvenöt éve kellene tökéletesen tudnunk, ha járművet vezetünk a közutakon

kreszvizsgaIdén ünnepeljük a sokak által használt, jól-rosszul tudott KRESZ születésének 45. évfordulója volt. Ennek örömére, aki akarja, kitölthetett egy 45 kérdéses tesztet is. Nyilván sokan lesznek, akiket meglep majd, hogy bár nap mint nap vezetnek, mennyire megkopott a tudásuk

   Több éves előkészítő munkálatokat követően 1975 februárjában hirdették ki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendeletet, amely 1976. január 1-én lépett hatályba – írta a Police.hu.

   A KRESZ egy mozaikszó, amely a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavak kezdőbetűiből adódik össze. Az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény aláírását követően létrejött új hazai jogszabály már eredeti, első változatában is számos újítást vezetett be, például kötelezővé tette a biztonsági öv használatát a személygépkocsi első ülésén utazó személyeknek, amennyiben az ülést biztonsági övvel felszerelték, továbbá nem lehetett 6 éven aluli gyermeket szállítani a személygépkocsik első ülésén.
   Az új KRESZ bevezetése nagy jelentőségű volt. A merőben új szabályozás ellenére a régebben vezetői engedélyt szerzett járművezetőknek nem írtak elő vizsgakötelezettséget az új előírások ismeretéből, ugyanakkor lehetőség nyílt az önkéntes tanfolyamon és elméleti vizsgán való részvételre.
   Az eltelt évtizedekben a KRESZ összesen 37 kisebb-nagyobb módosításon esett át. A 80-as években új szabályok jelentek meg a motorkerékpáros és segédmotoros kerékpáros közlekedést érintően. 2001. május 1-én teljessé váltak a főbb járműkategóriákra vonatkozó, ma is érvényes sebességhatárok, azóta lehet személygépkocsival, motorkerékpárral és 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival lakott területen kívüli főútvonalon 90 km/h-val, autóúton 110 km/h-val, autópályán pedig 130 km/h-val haladni, és ettől az időponttól a biztonsági övet a személygépkocsi hátsó ülésein ülő személyeknek lakott területen belül is használni kell.
.  Legfontosabb közlekedési szabálygyűjteményünk napjainkban 66 §-ból és két függelékből áll, tartalmában és szellemiségében pedig megfelel az európai uniós jognak – olvasható a Police.hu oldalon.
   Aki kíváncsi, hogy mi maradt meg a régen tanult szabályokból a fejében, itt kipróbálhatja a tudását.