Oldalletöltések száma: 10685742
2020. augusztus 14. péntek 09:57,
Marcell napja van.

Napi egy kanál méz éhgyomorra idehaza és nem kellene a nyugati vásárlókra várni

mez abc net auAki manapság mézet vesz egy boltban, csak reménykedhet abban, hogy az üvegben valódi mézet kap és hogy az a méltán finom hazai termelésű méz. Azt gondolhatnánk, hogy a jó mézért komoly verseny van és bőségesen lehet exportálni. A helyzet nem egészen ez.

   Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel – nyilatkozta Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak, amelyet az Euronews.com idézett.

   A lap tegnapi számában megjelent cikkben Fazekas Gyula elmondta, a piac telítődése már november közepén érezhető volt, a nyugat-európai vevők közül többen jelezték, hogy nem vásárolnak már mézet a következő szezonig.
   A helyzet egyik fő oka a vegyes méz esetében, hogy az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az Európai Unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése.
   Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a lapnak elmondta, hogy euróban számolva az elmúlt tíz évben 35-40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. A felvásárlás pedig szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni a terméküket, mára viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac, jelenleg például a legnagyobb magyarországi felvásárlók egyike sem vesz mézet – áll a Vg. írásában.
   Tavaly októberben az egyesület elnöke az Inforádiónak nyilatkozva elmondta, hogy minden reggel egy kiskanál méz fogyasztása már megoldaná az ágazat minden problémáját. Ráadásul a szakember szerint, ha mindenki megenne egy teáskanál mézet éhgyomorra, már rövid távon érezné ennek pozitív hatását. Nem mellesleg – tesszük mi hozzá – a rendszeres mézfogyasztók így segítenének is a hazai termelőknek, hogy vevőre találjanak termékeik.