Oldalletöltések száma: 10678264
2020. július 14. kedd 17:07,
Örs és Stella napja van.

Veszik a velencei-tavi nyaralókat, mint a cukrot

nyaralo eladva classingatlan huAz egykori nagyközség, Gárdony (Agárddal és Dinnyéssel) mára már egy folyamatosan növekvő kisvárossá vált megállíthatatlanul sokasodó lakossággal, és ugyancsak rendre duzzad a lélekszámuk más velencei-tavi településeknek is. Ennek megfelelően az ingatlanárak is mind magasabbak lesznek.

   Érdekes összeállítást készített a Pénzcentrum.hu, amelyből kiderül, hogy a magyarországi nagytavak mellett hogyan alakulnak az ingatlanárak. A sláger továbbra is a Balaton és a Velencei-tó, de egyre többen kezdik felfedezni a keleti országrészt is. Mi ezúttal a velencei-tavi ingatlanárak alakulásáról szóló részeket vettük át a gazdasági portál írásából.

   Az ingatlanpiac élénkülésével párhuzamosan a nyaralók iránti kereslet is növekedett és ez idén sem lesz másképp, legalábbis a portál által megkérdezett szakértők nem számítanak áresésre. A lakáspiaci élénkülésnél látható volt, hogy az árak emelkedéséhez a bérnövekedés és a jó gazdasági teljesítmény is hozzájárult, így ezeknek köszönhetően az olyan luxusnak számító kiadásokra is több forrás jut a lakosság körében, mint a nyaralóvásárlás. 2016 és 2019 között több mint duplájára emelkedett az érdeklődések száma az eladó nyaralók iránt, de a kereslet 2018-ról 2019-re már nem növekedett számottevően – mondta el a portálnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.
   A szakember elmondta, hogy leggyorsabban egyébként a Balaton mellett a Velencei-tónál és a Dunakanyarnál található nyaralók találnak gazdát, átlagosan kevesebb mint 3 hónap alatt értékesítik őket. A Tisza-tó melletti nyaralóingatlanok értékesítési ideje 2019-ben átlagosan 5 hónap körül volt. Ez a négy régió nagyjából lefedi a hazai nyaralópiac legnagyobb részét.
2020-ban továbbra is az autópályán megközelíthető balatoni keleti medence, illetve a Velencei-tó lehet továbbra is a sláger, a    Dunakanyar népszerűsége pedig azért nőhet, mert sokan már nem feltétlenül nyaralóövezetként, hanem Budapest agglomerációjaként tekintenek a térségre.
   Az Ingatlan.com-nál azt tapasztalták, hogy a Velencei-tó közelében lévő települések átlagos kínálati ára 267 ezer forinttól 556 ezer forintig terjed négyzetméterenként, ami szintén nem olcsó, de a legdrágább városnak számító Gárdony szinte már Budapest agglomerációjához tartozik.
   A Velencei-tó környékéről egyre többen járnak a fővárosba dolgozni is, innen autóval és tömegközlekedéssel is jól elérhető Budapest, így már másod agglomerációs vonzáskörzetnek tekinthető – egészítette ki a képet Bánáti András, a Duna House Siófoki és Gárdonyi franchise partnere.
   Az Otthon Centrum által értékesített nyaralók forgási sebessége 2019-ben a Balatonnál 190 nap volt, a Velencei-tónál nagyjából 145 nap, a Tisza tónál azonban már 176 nap, míg a kevésbé népszerű helyeken akár ennél is több lehetett. Ezek a számok jellemzően a családi házak értékesítési idejének felelnek meg.
   A portál kérdésére az ingatlaniroda is arról számolt be, hogy a Balaton és Velencei-tó továbbra is slágertérség. A megváltozott szabadidős szokások miatt azonban, a fiatalabb generáció kevésbé vágyik stabil második otthonra, mint változatos élményekre. Ez elvileg kedvezhet az üdülőt befektetési céllal vásárlóknak, de a rövid szezon miatt mégsem ez a legkeresettebb befektetési lehetőség az ingatlanpiacon. A Velencei-tónál 260 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző 2019-ben. A Balaton 5-10 százalékkal tovább drágult, míg a Velencei-tónál nem történt árváltozás – olvasható a Péncentrum.hu összeállításában.