Oldalletöltések száma: 10678366
2020. július 14. kedd 19:19,
Örs és Stella napja van.

Interneten segít a kardiológus baj esetén

ttekg youtube comHazánkban a daganatos betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek követelik a legtöbb halálos áldozatot. Mindkettőnél csökkenthetné a halálozások számát a rendszeres szűrővizsgálat és az időben megkezdett kezelés. Van egy olyan magyar fejlesztésű eszköz, amely sokat javíthat a keringési megbetegedésben szenvedők életkilátásain.

   Egy kis eszköz és a távkonzultáció elég ahhoz, hogy fele annyian haljanak meg szívinfarktusban a kórházakban – hangzott el az ország vezető kardiológusainak és háziorvosainak tartott rendezvényen, amelyről a Világgazdaság számolt be.

   Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. 2018-ban közel kétszer többen haltak meg emiatt, mint valamilyen daganatos betegségben, a GKI adatai szerint. Ezért is fontos ennek a magyar fejlesztésnek a használata.
    Több mint 50 százalékkal csökkent a halálozások száma azokban az esetekben, ahol a transztelefonikus EKG-t (TTEKG) és a mögötte álló betegirányítási és konzultációs rendszert használták a mentősök és orvosok akut szívelégtelenség esetén – közölte Prof. Dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára.
    A TTEKG egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, amellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig egy perc alatt. A csoda mégsem ebben, hanem az eszköz mögötti rendszerben rejlik.  A kis készülék által rögzített jeleket interneten, vagy annak hiányában telefonon, esetleg a mentősök TETRA rádióján keresztül azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos a kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik. A TTEKG segítségével így percek alatt kardiológusi konzultációt kap az akkut beteg, legyen bármilyen kis településén az országnak.
   A mentőszolgálat mára teljes egészében csatlakozott a rendszerhez, ráadásul a hazai mentőautók háromnegyedét már a legmodernebb TTEKG készülékekkel szerelték fel. Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának igazgatója szerint a világon sok helyen dolgoznak hasonló mobil eszközökkel, de olyan, amelyik mögött ilyen komoly szakértői, szakorvosi hálózat állna, csak Magyarországon létezik. Vannak okos eszközök, csak a legfontosabb szereplő hiányzik belőlük, a szakértő, az a bizonyos emberi agy. Most viszont itt van egy olyan konzultációs rendszer, ahol az ország vezető kardiológusaival lehet adott esetben pillanatok alatt kontaktust létesíteni és konzultálni – olvasható a Vg.hu összeállításában, amelyből az is kiderül, hogy tavaly óta már a háziorvosok 10 százalék is csatlakozott a TTEKG rendszeréhez, és náluk a mindennapi rendeléseken is használható az eszköz.