Oldalletöltések száma: 10678283
2020. július 14. kedd 17:48,
Örs és Stella napja van.

Nem állunk jól a nyugdíjban eltöltött évekkel

nyugdijasok dailymail co ukBár nem tagadható, hogy hazánkban is folyamatosan nő a születéskori várható élettartam, az is tény, hogy messze elmaradunk e téren a fejlett társadalmaktól. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar dolgozók pályafutásuk után csak rövid ideig élvezhetik a nyugdíjas éveket.

   Nemzetközi összevetésben kifejezetten kevés nyugdíjas év jut a magyar férfiaknak. A nőknél jobb a helyzet, hosszabb távon azonban náluk is látványosan csökken a nyugdíjban töltött idő hossza – olvasható a G7.hu gazdasági portál írásában.

   A fejlett piacgazdasággal rendelkező országokat összefogó szervezet, az OECD adatai szerint az évezred eleje óta a 36 OECD állam nagyjából felében csökkent vagy a férfiak, vagy a nők esetében a nyugdíjban eltölthető idő. Ugyanakkor csak nyolc országnál fordult elő, hogy mindkét nemnél visszaesést mértek, hazánk pedig ebbe a körbe tartozik. Ráadásul itthon kifejezetten magas volt a csökkenés mértéke, átlagosan egy év, amelynél csak Új-Zélandon, Portugáliában, és Törökországban regisztráltak nagyobbat.
   Magyarországon jelenleg egy nő szűk 23, egy férfi valamivel kevesebb, mint 16 nyugdíjas évre számíthat. Előbbi 1,1, utóbbi 0,9 évvel marad el a 2000-es értéktől. A nőknél ennek ellenére egyáltalán nem kiugróan alacsony ez a szám: az OECD átlagot kicsivel még meg is haladja, és a rekorder franciákétól is csak 4 évvel marad el. A férfiaknál ugyanakkor már korántsem ennyire kedvező a helyzet: ők két évvel rövidebb ideig élvezhetik a nyugdíjas éveket az OECD országokban élők átlagánál, és hét évvel, mint a franciák. 2017-ben egy hatvanéves nő várható további élettartama 22,3, míg ugyanez a férfiaknál csak 17,5 év volt. Mindeközben a nők átlagosan 61, a férfiak viszont majdnem 64 éves korukban mentek csak nyugdíjba.
   Ezek alapján egyébként kicsit még kevesebb is a magyarok nyugdíjban töltött ideje, mint amit az OECD közölt. Két három évvel ezelőtt egy átlagos 60 éves nő nagyjából 21-22, egy ugyanilyen korú férfi viszont csak 13-14 évnyi nyugdíjra számíthatott.
   Az így kalkulált adatok ráadásul az elmúlt években lényegében folyamatosan csökkenő trendet mutatnak, és bár voltak időszakok, amikor megállt a visszaesés, de összességében hosszútávon is a nyugdíj időtartamának hanyatlása a jellemző itthon. A magyarázat persze rendkívül egyszerű: hiába nőtt látványosan a várható élettartam a 90-es évek közepe óta, a nyugdíjkorhatárt ennél is gyorsabban növelték az elmúlt két és fél évtizedben.
   A Eurostat szerint 1996 óta a 60 év feletti várható életkora nemtől függetlenül nagyjából 2,5 évvel ugrott meg. A nyugdíjkorhatár azonban ebben az időszakban a nőknél nyolc és fél, a férfiaknál három és fél évvel nőtt – olvasható a G7.hu összeállításában.