Oldalletöltések száma: 10678270
2020. július 14. kedd 17:25,
Örs és Stella napja van.

Ausztrál fáradtságteszt angolul tud magyar sofőröknek is

faradt autos dreamstime comAlig van olyan autós, aki legalább egyszer ne ült volna olyan fáradtan a volán mögé, hogy alig tudta nyitva tartani a szemét, nehezére esett a vezetésre koncentrálni. Szerencsés esetben így is megérkezett úticéljához, de sok esetben a fáradtság akár tömegszerencsétlenséghez is vezethet. Az ausztrálok kitaláltak egy öntesztet, amelyből kiderül, hogy az autós alkalmas-e a vezetésre.

   Ausztráliában az egyes nagyvárosok igencsak távol vannak egymástól, sok órát kell vezetni egyhangú tájakon, ezért New South Wales tartományban 2013-ban egy olyan kampányt indítottak, amely arra ösztönzi a gépjárművezetőket, hogy teszteljék fáradtságukat, vagy éppen éberségük szintjét, mielőtt útnak indulnak – ismertette a teszt lényegét a Kreszváltozás.hu.

   A közlekedésbiztonsági szakemberek és pszichológusok közreműködésével összeállított „Test your tired self!” elnevezésű önteszthez csak internetkapcsolatra van szükség. Az egyszerű és könnyen áttekinthető program segítségével a sofőrök egy gyors, szórakoztató és interaktív tesztet végezhetnek el, hogy saját maguk győződhessenek meg arról, mennyire fáradtak az adott pillanatban. A tesztfeladatok mellett hasznos információkat találnak a felhasználók a fáradtan vezetés veszélyeiről, kockázatairól, a fáradtság kezeléséről.
   Az önteszt során először memorizálni kell egy számot, amelyet a program végén, azaz több perc elteltével meg kell majd adni, addig azonban több feladat is vár a tesztelést végzőre. Ezután különböző, személyre szabott kérdések következnek, például a tesztelő életkora, neme, mikor kelt fel aznap, mennyit aludt az elmúlt két éjszaka során, mi a foglalkozása, mit cselekedett az előző 4-6 órában, mikor vezet legközelebb, tervezett vezetése meghaladja-e az egy órát és így tovább. Majd a fáradt vezetéssel kapcsolatos infók mellett olyan feladatok következnek, amelyek kifejezetten a reakcióidőt mérik. Például klikkelni kell hirtelen megjelenő objektumokra, színváltásokra.
   Az önteszt értékeléséből a tesztet végzők megtudják, hogy fáradtságuk milyen szintű az adott pillanatban, továbbá testre szabott tanácsokat, javaslatokat kapnak azzal kapcsolatban, mit is tegyenek a vezetésre biztonságos állapot elérése, vagy éppen megtartása érdekében. Ha a sofőr csak néhány óra múlva szándékozik elindulni, és a teszt során nem minősült kipihentnek, akkor a vezetés tényleges megkezdése előtt a program javasolja egy újabb önteszt elvégzését, sőt, ha a tesztalany megadja az e-mail címét, akkor emlékezteti is őt erre.
   Az öntesztet bárki elvégezheti, ha ide kattint. Mindössze az kell hozzá, hogy az arra vállalkozó angolul, vagy az ausztrál sajátosságoknak megfelelően kínai, vietnami, őslakos, vagy éppen arab nyelven beszéljen – írta a