Oldalletöltések száma: 10678347
2020. július 14. kedd 18:45,
Örs és Stella napja van.

Adókedvezmény segít a betegeken

adobevallas penzugyi tudakozo huA legtöbb tartós betegségben szenvedő ember nem is tudja, hogy az életét jelentősen korlátozó állapota miatt adókedvezményt is igényelhet, pedig a betegségek többnyire többletkiadással járnak, amelyet valamelyest enyhíthet a megítélt kedvezmény.

   2019-től adókedvezményt igényelhetnek az emlő- és petefészek-daganatban, a méhnyakrákban, az endometriózisban, valamint a here- és prosztatarákban szenvedők is – írta a Kormány.hu. Sokan nem tudják, de például a laktózérzékenység, vagy lisztérzékenységre okán is igényelhető adókedvezmény.

   A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adókedvezmény. Ahogy a Növekedés.hu oldalon olvasható, személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, és jogosultságát külön jogszabály alapján állapították meg. A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.
   Az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei: a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és születési ideje, anyja születési családi és utóneve), lakóhelye, adóazonosító jele, az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma, a súlyos fogyatékosság jellege (végleges vagy ideiglenes), ideiglenes igazolásnál annak hatálya, az igazolás kiállításának dátuma, az igazolást kiállító szakorvos, háziorvos aláírása – derül ki a    Növekedés.hu híréből.
Akit érdekel, hogy esetleges betegsége okán igényelhet-e adókedvezményt itt megtalálja a betegségek felsorolását.