Oldalletöltések száma: 10672201
2020. július 6. hétfő 04:18,
Csaba napja van.

Lehet, hogy végleg odavan a kézfogás, meg a puszi

kezfogas bizjournals comA világjárvány miatt sok évszázados szokásainkon kellett egyik napról a másikra változtatnunk. Például a nők egymás puszival üdvözlésén, a férfiak kézfogásán. Ezektől egy időre vagy – ha a vírus sokáig velünk marad – akár örökre el kell búcsúznunk.

   A kézfogás, az ölelés a történelem során a barátság kifejezése volt, üzleti szerződéseket érvényesítettek így, vagy éppen vallási elkötelezettséget mutattak ki e módon. Az érintkezésnek ezzel a formájával azonban nemcsak pozitív érzéseinket fejezhetjük ki, hanem fertőző betegségeket is átadhatunk egymásnak – írta a Nationalgeographic.com.

    Franciaországban azt javasolták az állampolgároknak, hogy az olyannyira elterjedt arcra adott puszikat a Covid-19, vagyis a koronavírus miatt szüntessék be, az üzleti világban pedig a megkötött üzleteket kézfogás helyett a könyök összeérintésével pecsételjék meg világszerte. Ezek a szokások mára olyan mélyen beleivódtak az emberek viselkedésébe, hogy nem is olyan könnyű tőlük megszabadulni.
   A kézfogás az eredetéről elterjedt, közkedvelt elmélet szerint sok ezer éve, a béke gesztusaként alakult ki. A kézfogással azt bizonyították, hogy nincs fegyver az ember kezében, a megrázásával pedig azt, hogy a ruha ujjában sincs semmi elrejtve. Az ókorban megjelent számtalan síremléken, vázán, vagy olyan kőtömbökön látható, amelyek házasságkötést, istenek egymással folytatott ügyleteit, háborúba induló fiatal harcosokat, illetve az elhunytak túlvilágra érkezését ábrázolja. Az irodalomban az Iliászig és az Odüsszeiáig nyúlik vissza – olvasható a Nationalgeographic.com cikkében.