Oldalletöltések száma: 10672177
2020. július 6. hétfő 03:22,
Csaba napja van.

A telefonos csalók újabban kórházi dolgozónak adják ki magukat

kiberbunozes fbi comAmikor olyan vészhelyzet van, amelyet a modern világ népessége még sohasem élt meg, akkor joggal számíthatnánk arra, hogy még a bűnözők is visszafogják áldásosnak aligha nevezhető tevékenységüket. Hiú remény mindez, sőt, a csaló kisiparosok és nagyvállalkozók éppen hogy lendületet kaptak.

   A nemzetközi koronavírus-válság sajátos bűnözési formákat hívott életre vagy erősített föl világszerte az utóbbi időszakban. Ezekre figyelmeztet az Interpol. Az egyik ilyen tipikus eset a már régebbről is ismert telefonos csalás –figyelmeztetett az újabb veszélyre az Euronews.com.

   Ahogy Jürgen Stock, az Interpol főtitkára elmondta, az embereket figyelmeztetni kell arra, hogy ha valaki felhívja őket, és például elmond egy történetet a rokonairól, ne higgyék el automatikusan. Ez például a telefonos csalás új formája, amely jelenségként nem teljesen új, mert már régebbről ismerhetjük. Korábban kifejezetten az idős embereket célozták meg, most meg olyan telefonhívásokat lehet kapni, hogy valaki úgy tesz, mintha kórházi dolgozó lenne. A történet pedig a következő: egy rokon beteg lett, és pénzre van szüksége orvosi kezeléshez.
   Az Interpol munkatársa az Euronews-nak adott interjúban beszélt arról, hogy a most megnövekedett csalási esetek mellett továbbra is küzdeniük kell egyebek közt a nemzetközi kiberterrorizmussal is, mert a nemzetközi bűnözés, a nemzetközi terrorizmus és a kiberbűnözés kihasználja a helyzetet.
   A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány idején egyre több hamis gyógyászati termékkel kereskednek világszerte főleg az interneten, és gyakoriak a pénzügyi csaláskísérletek is – olvasható az Euronews,com interjújában.