Oldalletöltések száma: 10678272
2020. július 14. kedd 17:28,
Örs és Stella napja van.

Veszélyes lehet túlfűteni az autó utasterét

autofutes bodyteq co ukA mai modern autók egyaránt képesek fűteni és hűteni is és ezt a lehetőséget sokan rosszul értelmezik. Vannak, akik akkor is keményen fűtenek, amikor odakint legalább húsz fok van, vagyis túlfűtik a jármű utasterét.

   A madridi ABC napilap autós rovatának internetes kiadása pontokba szedte, miért nem ajánlatos túlfűtött autóval közlekedni. Minderről az Autószektor.hu írt.

   Nagyon magas hőmérsékleten történő vezetés közben csökken a sofőr koncentrálóképessége, erősödik a fáradtságérzete és gyorsabban elálmosodik. Ennek elkerülésére ajánlott, hogy az autó belső hőmérséklete ne haladhatja meg a 24 fokot, de ne süllyedjen 19 fok alá. Szakértők szerint az ideális hőmérsékletet vezetés közben 22 fok körül mozog.
   A magasabb hőmérséklet nagyobb üzemanyag-fogyasztással jár, bár a modern autós légkondicionálók esetében ez nem jelentős. A közvetlenül a mellkas vagy az arc felé irányított befúvónyílások egészségügyi problémákat, szem- és torokszárazságot, fejfájást okozhatnak.
   Amennyiben az autó utasterének belső hőmérséklete túl magas, szárazzá válik a belső környezet és a levegő. Ez a vezető rosszullétét is okozhatja, ami fokozott balesetveszéllyel jár. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha nagy a különbség az utastér melege és a külső környezet hidege között, az ablakok bepárásodnak. A levegő páratartalma ugyanis ilyenkor kicsapódik, és vízcseppek formájában bevonja a szélvédőt és az ablakokat. A vezető előtt elhomályosul a látótér, ami fokozott balesetveszéllyel jár. Ezért szakértők azt javasolják, hogy a légkondicionáló fúvókái – legalábbis induláskor – mindig az ablakokra irányuljanak, hogy a forró levegő átmelegíthesse a szélvédőt – írta az Autószektor.hu.