Oldalletöltések száma: 10663613
2020. június 6. szombat 18:33,
Norbert és Cintia napja van.

Kiszolgáltatottságot, alulfizetettséget, függőséget éreznek az újságírók

ujagiro hu pinterest comNéhány évtizeddel ezelőtt még igen megbecsült, sokak által vágyott, de soha el nem ért hivatás, foglalkozás volt újságírónak lenni. Mára az internet, a közösségi oldalak és a digitális fotók világában bárki írhat, jelentethet meg írást és mellékelhet hozzá képet, vagyis bárki lehet újságíró.

   De annak ellenére, hogy ilyen módon sokan érzik magukat újságírónak, az újságírás mégiscsak egy komoly szakma, amelynek ismereteit, szabályait tanulni, tudni kell. Mára viszont olyanná vált a hivatásos újságírók helyzete, hogy sokan félthetik állásukat – írta a Media1.hu.

   Mindez a Próbakő Kommunikáció felméréséből derül ki, amely az újságírók körében végzett felmérést és e szerint az újságírói szakma évek óta megfigyelhető változása, alakulása felgyorsult a koronavírus-járvány következtében. Kiderült, hogy a koronavírus felgyorsította a szakmában már korábban amúgy is elkezdődött folyamatokat. A felmérés szerint a magyar újságírók több mint ötödének máris csökkent a fizetése a járvány hatására.
   A kommunikációs cég 155 fős, névtelenséget biztosító online felmérésben kérdezte meg a velük kapcsolatban álló újságírókat arról, hogyan élik meg a koronavírus okozta járványhelyzet kihívásait, milyen hatással van életükre, mindennapi munkájukra a megváltozott világ.
   Kiderült, hogy az újságírók 80 százaléka home office-ban dolgozik (dolgozott), 21 százalékuknak csökkent a fizetése. Az újságírók több mint háromnegyede érzi valamilyen szinten veszélyben a munkáját a járványhelyzetben kialakult gazdasági megszorítások miatt.
   Összességében borúsan látják az újságírók a szakmájuk jelenlegi helyzetét és kilátásait. Ezt alátámasztja az is, hogy amikor a felmérés arra kérdezett rá, hogy milyen szavak jutnak eszükbe az újságírással kapcsolatban, akkor döntő többségük olyan kifejezéseket írt le, mint bizonytalanság, túlélés, kiszolgáltatottság, alulfizetett, függőség – olvasható a Media1.hu írásában.