Oldalletöltések száma: 10672203
2020. július 6. hétfő 04:26,
Csaba napja van.

Orvost és betegét is kíméli, ha előzetesen telefonon egyeztethetnek

orvos telefonal hvg huHa a boltokban, járműveken nem kellene szájmaszkot viselni, azt gondolhatnánk, hogy vége van a koronavírus-járványnak. Az élet normalizálódásának jele az is, hogy újra lehet orvosi vizsgálatokra járni, igaz, némi megszorítással. A (megmaradt) változások ugyanakkor kímélik az orvosokat és a betegeket is

   A járvány, úgy tűnik, néhány túlbonyolított rendszert is egyszerűsített, amely szerencsére a veszélyhelyzet lefújása után is megmaradt. Ilyen az elektronikus recept egyszerűsített kiváltása és a háziorvosnál, szakrendelésen a telefonos időpont-egyeztetés, valamint a telefonos konzultáció lehetősége is.

   Ahogy a Weborvos.hu oldalon olvasható, továbbra sem lehet időpont előjegyzés nélkül bejutni sem a háziorvosi, sem a szakrendelőkbe – hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Tagozata a MOK Facebook profilján. Mint írták, az eljárásrend és az illetékes háziorvos is elvárja, hogy előzetesen telefonon hívja fel a beteg a panaszával, és az elmondottak alapján a háziorvos dönt a személyes vizsgálat szükségességéről, a beteget pedig időpontra előjegyzi a rendelőbe. Annyi a változás, hogy most már egy óra alatt négynél több beteget is fogadhatnak.
   A szakemberek szerint a betegek többsége megszokta és megszerette az elektronikus recept és a telefonos konzultáció lehetőségét, ezt az orvosok szeretnénk megtartani a jövőben is, az előjegyzett időpontra történő betegellátás gyakorlatával együtt. A változás valójában csak az ellátást korábban a feltétlenül szükségesnél gyakrabban igénybe vevő betegek számára nehezen elfogadható – áll a MOK Facebook bejegyzésében.