Oldalletöltések száma: 10672226
2020. július 6. hétfő 05:44,
Csaba napja van.

Hosszan eltartható, de csak ha tudjuk, hogyan

burgonya hun thehouseofchronic comIgen bosszantó az, amikor az ember elgondolja, hogy aznap valamilyen finom krumplis ételt készít, de amikor előveszi az emlékezete szerint szép, egészséges burgonyát, helyette csírás, fonnyadt, vagy éppen már rothadó gumókat talál. Valószínűleg nem a krumpli a hibás, hanem a tárolása.

   A burgonya egyik nagy előnye, hogy viszonylag hosszú ideig eltartható. De csak akkor, ha odafigyelünk arra, hogy a vásárlás után megfelelő körülmények között tároljuk. Arról, hogy melyek a megfelelő körülmények, a Cnet.com cikke alapján a Dívány.hu írt.

   A megfelelő körülmények között tárolt burgonya hosszú heteken, hónapokon át fogyasztható marad, egyes fajták azonban rövidebb eltarthatósági idővel rendelkeznek. A krumplit mindig hűvös, sötét és jól szellőző helyen kell tárolni. A mosogató alatt, az ablak mellett vagy a háztartási gépek közvetlen közelében nem lesz jó helye, mert ha hőhatás éri, gyorsabban meg fog romlani. Ügyelni kell arra is, hogy mozogni tudjon körülötte a levegő. Nem véletlen, hogy a boltokban is hálós csomagolásban kapható. Tárolható abban, vagy egy lyukakkal ellátott papírtáskában, esetleg egy tálban.
   A CNET azt tanácsolja, hogy a friss krumplit soha ne a tartsuk hűtőben. Bizonyos esetekben főzés után a fagyasztóban is tárolható, de általánosságban azt lehet mondani, hogy a krumpli nem tűri jól a mélyhűtőt. Semmiképp sem szabad tárolás előtt lemosni, a nedvesség ugyanis felgyorsítja a romlási folyamatot. Amennyiben nem használjuk fel azonnal, érdemes ellenőrizni, hogy milyen állapotban van. Ha néhány szem a romlás jeleit mutatja, meg kell szabadulni tőlük, mert átterjedhet a többire is. A csírázástól viszont nem kell tartani. Bár ez jele annak, hogy a burgonyának meg vannak számlálva a napjai, de ha eltávolítjuk a csírákat és levágjuk róla a zöld részeket, nyugodtan megfőzhetjük azt, ami megmarad belőle – ajánlotta a Dívány.hu.