Oldalletöltések száma: 10672198
2020. július 6. hétfő 04:14,
Csaba napja van.

Aki élővízbe dob egy műanyag tárgyat jó, ha erről is tud

kolas doboz tenger alol sonneseite comAki például a Velencei-tó partján sétál, egészen biztosan látni fog vízen sodródó PET-palackot, műanyag zacskót, a partközeli sekély víz alján lapuló műanyag tárgyat. A hazai folyók és tavak mellett ennél hatványozottabban több műanyag szeméttel vannak tele a tengerek és az óceánok. Aki abban hisz, hogy ez a szemét gyorsan eltűnik, lebomlik, óriási tévedésben él.

   A vízben eltöltött több mint két évtized után is vadonatújnak hat egy műanyag túrósdoboz és egy műanyag szemeteszacskó, amelyet német kutatók találtak 4000 méter mélyen a tenger fenekén – írta az MTI híre nyomán a Greenfo.hu.

   Ahogy azt Stefan Krause biokémikus, a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársa a Scientific Reports című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányában megállapította, ahogy a doboz, úgy a zacskó sem mutatja a töredezés, vagy a lebomlás legcsekélyebb jelét sem.
   Az évtizedeket a tengerben töltő műanyagokon a kutatóknak feltűnt, hogy a csomagolóanyagokon másféle mikrobaközösség telepedett meg, mint a környező tengerfenéken. Ezek is mind megtalálhatók a tengerfenéken, de egy nagyobb műanyaghalom szemlátomást megváltoztathatja a mikrobák arányait egy-egy közösségen belül. Stefan Krause szerint ez az jelenti, hogy a műanyaghulladék mesterséges élettereket hozhat létre a tengerfenéken és ezzel veszélyeztetheti az ökoszisztéma működőképességét.
   A túrósdoboz és a szemeteszacskó esetében a véletlen és némi detektívmunka segített: a zacskó egy kólásdobozt tartalmazott, amely egy limitált kiadású Coca Cola volt az 1988-as Davis Kupa alkalmából. A német gyártmányú műanyag túrósdobozon pedig ötjegyű postai irányítószám szerepelt, amely csak 1990 óta létezik, emellett a túró gyártóját 1999-ben felvásárolták, vagyis a márka ekkortól eltűnt a boltok polcairól.
   A szemetet valószínűleg 1989 és 1996 között hagyták maguk után német kutatók, akik mangánrögöket kerestek a Csendes-óceán mélyén Peru partjaitól 800 kilométerre. A műanyagokra egy újabb, 2015-ös terepszemle alkalmával bukkantak, a szemetet egy mélytengeri robot segítségével gyűjtötték be.
   A szokatlan lelet első ízben nyújt támpontot ahhoz, hogy mi történik hosszabb távon a tenger fenekén lerakódó műanyaghulladékkal. A több mint 4000 méter mély tengerfenéken leülepedő műanyagszemét hosszú távú sorsáról eddig alig volt adat, mert a talált műanyagdarabok gyártási idejét ritkán sikerül megállapítani – olvasható a Greenfo.hu oldalon.