Oldalletöltések száma: 10672225
2020. július 6. hétfő 05:36,
Csaba napja van.

Soknak érezzük, de uniós szinten nem magasak az áraink

arak mirevagyhajlando huAki rendszeresen jár boltba bevásárolni, jól érzékelheti az élelmiszerárak szinte robbanásszerű növekedését. De nem jobb a helyzet sok más területen sem. Sokaktól, akik a járvány előtt külföldön jártak hallani, hogy a hazai árak már a nyugatiaknál is magasabbak. A valóság ezúttal is más mint az érzet.

   Nem csak az április, de a május is komoly árrobbanást hozott magával: 2020 májusában a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. De ha körbenézünk az Európai Unió országaiban, észrevehetjük, hogy még bőven az átlag alatt vannak idehaza a termékek árai – írta a Pénzcentrum.hu.

   Hiába érzékeljük szinte napról napra, hogy folyamatosan emelkednek az árak, van olyan áru, ami közel duplájába kerül, mint tavaly ilyenkor, még mindig hazánk számít az egyik legolcsóbb országnak az EU27-ek közül – legalábbis az Eurostat friss adatai szerint.
   A statisztikai hivatal összesen 10 termékcsoportot hasonlított össze, ezek: élelmiszer, alkohol és dohányáru, ruhanemű és cipő, lakhatási költségek, bútor, közlekedési eszközök (saját), tömegközlekedés, kommunikációs eszközök, rekreáció és kultúra, valamint éttermi és szállásköltségek. Hazánk az adatok szerint egyik kategóriában sem éri el még csak az EU átlagot sem. Ami az élelmiszerárakat illeti, itthon 15,3 százalékkal kevesebbe kerül az élelmiszer, mint az Unióban átlagosan.
   Az adatsorból kiderül, hogy Romániában a legolcsóbb a bevásárlás, mindössze 65,1 százaléka az átlagnak, őket követi Lengyelország, Bulgária, Litvánia, majd Csehország. Nem meglepő, hogy Svájcban kerülnek a legtöbbe az élelmiszerek, az uniós átlag 166,3 százalékát kell kifizetni értük. Második drágaságban Norvégia, harmadik pedig Izland.
   Ami a többi termékcsaládot, szolgáltatási kört illeti, azok esetében sem érjük el még az EU átlagát sem, persze ehhez hozzátartozik, hogy a bérek színvonala is jóval alacsonyabb itthon. Ruházati cikkek estében például a 25. helyen vagyunk a 27-ből, nálunk nagyobb olcsóság ruhanemű téren már csak Romániában és Bulgáriában van. De az alkohol is kifejezetten olcsó mifelénk, legalábbis például Norvégiával összehasonlítva: ott az átlagos ár 236 százaléka, míg itthon ez az arány 75 százalék.
   Az éttermi szolgáltatások, valamint a szállásköltségek Izlandon a legmagasabbak, és Bulgáriában a legolcsóbbak, Magyarország a 25. legdrágább országnak számít, mögöttünk itt is Románia és Bulgária van már csak.
   Drága viszont a tömegközlekedés, mégpedig az EU átlag 70 százaléka, ez pedig a 19. helyre elegendő – derül ki a Pénzcentrum.hu cikkéből.