Oldalletöltések száma: 10672192
2020. július 6. hétfő 03:58,
Csaba napja van.

Jobb, ha befizeti mert különben fizethet

taj kartyaJúlius 1-től jelentősen megváltoznak a társadalombiztosítási ellátásokat szabályozó rendelkezések. A fontosabb változások között van a saját jogú nyugdíjasok általános járulékmentessége, az egyéni járulékkötelezettségek összevonása, a járulékfizetési alsó határ, a társas és egyéni vállalkozók járulékalap korrekciójának megszüntetése, valamint a hátralék miatti TAJ-kártya inaktiválás.

   Az ezen a napon életbe lépő számtalan változás közül a sok vitát kiváltott rendelkezést emeljük ki. Az új társadalombiztosítási jogszabály egyik legfontosabb előírása, hogy ha a magánszemély egészségbiztosítási szolgáltatási járulékának hátraléka meghalad egy meghatározott szintet, akkor a magánszemély TAJ kártyáját érvénytelenítik.

   A TAJ-kártya érvénytelenségének ideje alatt egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe és mind az így jogosulatlanul igénybe vett egészségügyi szolgáltatás költsége, mind az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak, azaz végrehajtható tartozásnak minősül.
   Ahogyan az Ado.hu is írja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz a NEAK a NAV-tól érkező jelzés alapján ötféle lámpaszínnel jelzi az orvosnak az egészségügyi ellátásra való jogosultság állapotát. A zöld rendezett jogviszonyt, érvényes TAJ-számot, a piros rendezett jogviszonyt, érvénytelen TAJ-számot jelent. A kék színű lámpa azt jelenti, hogy az érintett személy az EGT területén biztosított, az orvosilag szükséges ellátást a külföldi biztosító által kiállított Európai      Egészségbiztosítási Kártyával veheti igénybe, de TAJ-száma érvénytelen, a barna szín rendezetlen jogosultságot, érvénytelen TAJ-számot jelent és azt, hogy az érintett személy az egészségügyi szolgáltatásokat csak térítés ellenében veheti igénybe. Végezetül a sárga lámpa korlátozott jogosultságot, érvényes TAJ-számot jelent, vagyis önkéntes megállapodás alapján, teljes körű ellátásra jogosult személyt, ide nem értve a transzplantációs ellátásokat, a külföldi gyógykezelést, illetve a térítésmentesen igénybe vehető fogászati ellátások közül kizárólag a sürgősségi fogászati ellátásra jogosultat jelenti.
   Az eddigi gyakorlat szerint érvényes TAJ-szám esetén, azaz zöld és piros jelzéseknél térítésmentesen juthatott ellátáshoz, piros lámpa esetén e mellé járt egy értesítő a jogviszony rendezetlenségéről. Mától viszont a NAV ellenőrizni fogja a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket és három hónap elmaradt befizetés után érvénytelenítik a TAJ-számot, azaz a lámpa barnára vált.
   Ez azt jelenti, hogy 2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére, vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza. Ugyanakkor a sürgősségi ellátást még így sem lehet majd megtagadni – olvasható az Adó.hu összefoglalásában.