Oldalletöltések száma: 10653776
2020. április 5. vasárnap 22:35,
Vince napja van.

Sok a méreg vele

Európa négy országában vizsgálták karácsony előtt az élelmiszereket, azt, hogy mi kerül a gyomrunkba

    Összesen ötvenegy fejes salátát és negyvenhét mandarint elemeztek a Növényvédelmi Akcióhálózat tagjai, Bulgáriában, Hollandiában, Szlovákiában és Magyarországon. Ezek alapján állítható: nem mindig lehetünk boldogok attól, ami a karácsonyi asztalra kerül.
   A vizsgálatok során egy bolgár Metro áruházban vásárolt saláta volt a legszennyezettebb, a minta öt különböző káros hatóanyagot tartalmazott. A Hollandiában árusított mandarinok átlagosan három különböző szermaradékot is tartalmaztak, sőt az egyik minta az egész unióból kitiltott, idegrendszert károsító dicofolt is tartalmazott.
   A legtisztább termékeknek a Szlovákiában vásárolt spanyol saláták bizonyultak, melyek kivétel nélkül permetszermentesek voltak. Az egyetlen szlovák származású salátában viszont hétféle vegyszermaradék is volt.
   Különös aggodalomra ad okot, hogy egy-egy minta jellemzően több különféle permetszert tartalmazott, hisz ezek együttes egészségügyi hatásáról még a legjobb szakértők sem tudnak semmi bizonyosat mondani.
   A Magyarországon beszerzett két minta kivételével az összes vizsgált mandarinból ki lehetett mutatni szermaradékot. Sőt a többi országban beszerzett minták több mint kilencven százaléka többféle szert is tartalmazott. Egy holland mandarinmintában hatféle vegyszer volt.
   Az itthon vásárolt tizennyolc salátaminta mindegyike hazai eredetű volt, mintegy tizenöt százalékukban nem volt kimutatható szermaradék, a minták közel felében viszont több hatóanyag is jelen volt. A felhasználás előtt a permetezett termékek mosásával, illetve meghámozásával a szermaradványok jelentős része eltávolítható.