Oldalletöltések száma: 10672183
2020. július 6. hétfő 03:39,
Csaba napja van.

Jön a jó idő, tettre készek a besurranó tolvajok

besurrano tolvaj weblearneng comMost már biztosan itt a tavasz, ezt leginkább abból is lehet tudni, hogy a rendőrök, ahogy teszik minden évben – sokszor hiába – idén is figyelmeztetnek bennünket a figyelmetlenségeink miatt bekövetkező bűncselekményekre és arra, hogy mindezek ellen hogyan védekezzünk. Cseppet sem ördöngösség, csak meg kell fogadni a tanácsokat.

   A kellemes tavaszi idő beköszöntével nemcsak a növények kelnek új életre, de sajnos a bűnözők is megjelenhetnek a kertes házaknál, a társasházak földszinti lakásainak nyitott ablakainál, annak reményében, hogy oda beosonva értéket találnak – hívta fel a figyelmet hírlevelében a Gárdonyi Rendőrkapitányság.

   Nyilvánvalóan a hosszú téli napok után örömmel engedjük be a napsugarakat lakásunkba, élvezzük a kerti munkát és utána a jól megérdemelt pihenést a szabadban. Szívesen beszélgetünk szomszédjainkkal, barátainkkal a jó levegőn. Ahhoz, hogy vagyonunkban ne essen kár, arra kérnek bennünket a rendőrök, hogy fogadjuk meg bűnmegelőzési tanácsaikat.
   A rend tapasztalt őrei arra bíztatnak bennünket, hogy napközben is zárjuk be a bejárati ajtót, ha otthon tartózkodunk, mert a lakás zajai mellett nem biztos, hogy észrevesszük a hívatlan látogatót. A zsákmány többnyire táska a személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot. Ugyancsak zárjuk be az ajtót, ablakokat, ha csak rövid időre hagyjuk el lakásunkat, például vendégeinket kísérjük ki vagy éppen ismerőseinkkel váltunk pár szót.
   Nem árt óvatosnak lenni a szellőztetéssel sem. Ne hagyjuk kitárva földszinti lakásunk ablakait, ha nem tartózkodunk a szobában, elég ugyanis pár másodperc a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
   A kertes házban lakók a kerti munka közben sokszor nem látnak az ajtójukra, nem veszik észre a nem kívánt látogató érkezését Amíg a kert hátsó végében dolgozunk, vagy esetleg csak kint pihenünk, minden esetben zárjuk be a bejárati ajtókat és az ablakokat.
   Különösen az idősek veszélyeztetettek akkor, ha idegent engednek be a lakásukba, ezért az ajtónyitás előtt minden esetben meg kell győződni arról, hogy ismert, vagy várt személy érkezett-e. Különösen óvatosnak kell lenni, ha idegenek csengetnek be, szolgáltatást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, esetleg pénzváltás ürügyével keresik ez embert. A magukat „hivatalos személyeknek,” kiadó emberektől el kell kérni az igazolványukat.
   Amennyiben a hívatlan vendég már akaratunk ellenére belépett a lakásunka, egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni és segítséget kell kérni. Érdemes házi leltárt készíteni az értékesebb vagyontárgyakról, feltüntetve azok egyei jellemzőit, azonosító számát és lehetőség szerint nagyobb összegű készpénzt ne tartsunk otthon, ha mégis van pénz a lakásában, az ne legyen látható helyen, legjobb lemez, vagy pénzkazettában tárolni.
   A Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai azt is kérik, hogy figyeljünk lakókörnyezetünkre is. Aki gyanúsan mozgó idegeneket látnak, jegyezze meg személyleírásukat, az általuk használt jármű típusát, színét, rendszámát és hívja a 112-es telefonszámot.